Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Apes Gaismas pils sapucēta

Līga Vīksna

2019. gada 27. septembris 11:41

142

Apē noslēgumam tuvojas remontdarbi, paaugstinot Apes tautas nama un bibliotēkas ēkas energoefektivitāti.
Būvdarbus ēkā sāka martā. Noslēdzoties pēdējiem fasādes atjaunošanas darbiem un apkures sistēmas pieslēgšanai un palaišanai, darbi iegājuši finiša taisnē un ēka tiek nodota ekspluatācijā.

Lielajā zālē – viss citādāk
Apes tautas nama vadītāja Ilva Sāre uzsver, ka paralēli veikti arī darbi, kas nav tiešā sasaistē ar energoefektivitāti, bet nepieciešami, lai ēkas iekšpuse un apkārtne atbilstu sabiedriskās ēkas statusam, būtu estētika un funkcionāla.
“Lielā zāle ir ļoti pārvērtusies un savus apmeklētājus sagaidīs jaunā, gaišā veidolā. Veikta zāles sienu krāsas atjaunošana, skatuves un zāles grīdas seguma nomaiņa. Pakāpeniski nomainīsim skatītāju krēslus. Esam guvuši atbalstu “Leader” programmā savam projektam, kas ļaus iegādāties pirmos 60 krēslus, žalūzijas logiem, skatuves tehniku. Būs arī jauni skatuves aizkari. Sienas pārkrāsotas arī tautas nama balkonam. Ir ļoti liels prieks, ka beidzot šī ēka Apes pilsētas centrā, kas bija kā bārenīte, ir atdzimusi. Pirms 14 gadiem vējš šai ēkai norāva jumtu un tad sākās mūsu ilgais ceļš uz Apes Gaismas pils atdzimšanu. Tagad tas ir noticis, ieguldot lielu darbu,” stāsta I. Sāre.

Daudz ieguvumu
Arī ēkas apkārtējā teritorija ieguvusi jaunu izskatu, izbūvēta lietus ūdeņu sistēma. “Ēkas fasāde tagad ir gaiši pelēka, par ko starp iedzīvotājiem gan ir dažādi viedokļi – kādam varbūt labāk patiktu latviskie vai zemes toņi. Manuprāt, mums ir ļoti skaists kultūras nams – mūsu Gaismas pils, kuras sienās tagad ir gan Apes pilsētas, gan Apes novada ģerboņu krāsas. Liels prieks, ka ēkas āra siena tumšajā diennakts laikā tiks izgaismota. Ļoti liels ieguvums ir nobruģētais stāvlaukums un pagalms. Ēkas iekšpagalmā ir izveidota āra terase – neliela estrāde. Vasaras mēnešos tā būs izcila vieta mazpilsētā, kur rīkot nelielus pagalma koncertus. Diemžēl lielo Apes estrādi mēs nekādi nevaram piepildīt, tā ir morāli un fiziski novecojusi, tādēļ jaunā terase būs izcili piemērota nelieliem koncertiem, izrādēm, filmu vakariem. Turklāt tepat uz vietas būs tehnika, inventārs, lietus gadījumā ātri varēs pārkārtoties uz tautas nama zāli,” uzsver I. Sāre.

Pirmo reizi – Lūgšanu
brokastis
Viņa uzsver – tautas namā veicami dažādi iekārtošanās darbi, tādēļ tuvākajā laikā lielus pasākumus vēl neplāno. Toties amatierkolektīvi jau gatavi jaunajai sezonai. “Darbību atsākuši Daces Ķelpes vadītie trīs deju kolektīvi, turklāt šoruden to pulkam pievienojas vēl ceturtais, četrus un piecus gadus veciem bērniem, ņemot vērā vecāku vēlmes. Oktobrī darbību atsāks dziedošie kolektīvi Sandras Oto vadībā. Ceram, ka arī “Metenis” un “Vī­griezes” turpinās darbu Edītes Dauškanes vadībā, kura gan vairs nav tautas nama štata darbiniece,” saka I. Sāre. 
Savukārt 15. novembrī pulksten 9.00 Apes tautas namā notiks mūsu pusē nebijis pasākums – Alūksnes un Apes novadu Lūgšanu brokastis, kurās varēs piedalīties ikviens interesents. “Gaidīsim gan kristiešus, gan ikvienu citu – pašvaldību darbiniekus, uzņēmējus, lai pie kopīga brokastu galda viens otru stiprinātu, aizlūgtu par savu zemi, līdzcilvēkiem,” saka I. Sāre.

Darbi veikti projekta “Energoefektivitātes paaugstināšana pašvaldības kultūras iestādei - Apes tautas namam un bibliotēkai – Skolas ielā 4, Apē, Apes novadā” ietvaros.
Ēkā siltināts bēniņu pārsegums un ēkas cokols, nomainīti visi logi un durvis, siltināta fasāde, uzbūvēta atsevišķa katlu māja, izbūvētas inženierkomunikācijas un jauna apkures sistēma, atjaunota elektroinstalācija.
Darbus veica SIA “Ozolmājas”.

Kategorijas