Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ātrā palīdzība arī turpmāk bez maksas

2009. gada 7. oktobris 14:47

447

Neatliekamā medicīniskā palīdzība iedzīvotājiem arī turpmāk tiks nodrošināta bez maksas. Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienests uzsver - ja rodas kāda pēkšņa, akūta veselības problēma, tad ir jāzvana ātrajai palīdzībai: neatliekamā medicīniskā palīdzība ir bez maksas.

NMP dienestā strādā kvalificēti, speciāli apmācīti mediķi un katru izsaukumu izvērtē pēc noteiktiem kritērijiem un atpazīst situācijas, kas ir bīstamas pacienta dzīvībai vai veselībai un kad brigādei jāierodas nekavējoties. Par šādiem izsaukumiem pacientam nav jāmaksā. Ja dispečers vai dežūrārsts nevar pa telefonu novērtēt situāciju, brigāde brauc pie pacienta. Pat tad, ja izrādās, ka kādā konkrētajā gadījumā tomēr nebija nepieciešama ātrā palīdzība, maksa pēc palīdzības sniegšanas netiek ņemta.
Tajos gadījumos, kad izsaukums nebūs NMP dienesta kompetencē, dežurējošais ārsts ieteiks, kā rīkoties. Būtiski, ka lauku teritorijās tiek ņemts vērā arī tas, vai cilvēkam vispār ir pieejama un sasniedzama medicīniskā palīdzība citur. Ja šādu iespēju nav, arī tad brigāde izbrauc pie pacienta.

Savukārt, ja nav akūtas veselības problēmas un izsaukums nav dienesta kompetencē un turklāt pacientam ir iespēja vajadzīgo palīdzību saņemt citur (pie ģimenes ārsta, dežūrārsta vai diennakts ambulatorajā NMP punktā, slimnīcas uzņemšanas nodaļā), taču pacients vēlas brigādes ierašanos, tad jau telefona sarunas laikā pacientu informē, ka tas ir maksas pakalpojums. Ministru kabinets noteicis maksu par izsaukumu no šā gada 10.oktobra - 28,21 lati iepriekšējo 33,50 latu vietā. Šī pakalpojuma cena ir spēkā tajās teritorijās, kur ātrās palīdzības brigāžu darbu nodrošina valsts NMP dienests. Pēc līdzšinējās pieredzes, vidēji mēnesī valsts NMP dienesta teritorijā ir tikai daži šādi maksas izsaukumi.
Otrdien Ministru kabineta sēdē apstiprinātais Neatliekamās medicīniskā palīdzības dienesta maksas pakalpojumu cenrādis pamatā attiecas uz sporta spēļu, kultūras vai citu masu pasākumu organizētājiem, kuriem nepieciešama brigāžu mediķu klātbūtne pasākumos, apmācību organizēšanu un nodrošināšanu u.c., savukārt ātrā palīdzība iedzīvotājiem akūtās pēkšņās situācijās arī turpmāk ir bez maksas.
Papildus informācija: Kad saukt ātro palīdzību?

Ātro palīdzību visā valsts teritorijā iedzīvotāji var izsaukt bez maksas pa tālruņiem 03 (no fiksētā tālruņa) un 112 (no mobilā tālruņa).

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigādes sniedz palīdzību gadījumos, kad ir pēkšņa veselības stāvokļa pasliktināšanās:
Pēkšņa saslimšana, trauma, nelaimes gadījums.
Pēkšņi sirdsdarbības traucējumi, sāpes sirds apvidū, auksti sviedri, samaņas zudums.
Pēkšņs elpas trūkums, smakšanas lēkmes vai aizdusa.
Pēkšņas sāpes rokās vai kājās, roku vai kāju aukstums, bālums.
Pēkšņas sāpes vēderā, saindēšanās, vemšana, intensīva caureja.
Pēkšņi apziņas traucējumi, krampji, ģībonis, galvas vai muguras sāpes, jušanas vai kustību traucējumi.
Pēkšņi psihiskās darbības traucējumi, kuriem raksturīga agresīva rīcība vai pašnāvības mēģinājums.
Pēkšņas sāpes jostas un krustu apvidū vai urinācijas traucējumi.
Dzīvībai bīstama jebkuras izcelsmes asiņošana un alerģiskas reakcijas.
Dzemdētājas nogādāšanai uz dzemdību nodaļu.

Par valsts NMP dienesta teritoriju: kopš šā gada aprīļa noris līdz šim pašvaldību pārziņā esošo neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāžu apvienošana vienotā valsts NMP dienestā. Oktobrī NMP dienests jau nodrošina 76% no visiem izsaukumiem valstī šādu līdzšinējo rajonu teritorijās – Rīgas reģionā, Tukuma, Kuldīgas, Saldus, Talsu, Limbažu, Valmieras, Valkas, Cēsu, Madonas, Gulbenes, Balvu, Daugavpils, Ludzas, Krāslavas rajonu teritorijās.

Kategorijas