Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Starp „trakajiem” – arī mūsu sportisti

Ilze Bogdanova

2009. gada 7. oktobris 11:53

880

Jau vairākus gadus Igaunijā ik rudeni tiek rīkotas kalnu divriteņu sacensības „Haanja 100” ar devīzi „Tikai trakajiem!”. Šogad tajās uz starta līnijas stājās arī Alūksnes un Apes novadu kalnu velosipēdisti, kas veica 100 kilometrus - īsāko no divām distancēm.

„Tieši garo distanču dēļ sacensības tikušas pie savas devīzes, jo 100 kilometri – tā nav joka lieta pat pieredzes bagātākajiem riteņbraucējiem, par 150 kilometrus garo distanci nemaz nerunājot,” saka sacensību dalībnieks Viesturs Kazainis. Bez viņa uz starta līnijas stājās arī Jānis Baltaisbrencis un Mairis Levans no Apes, Didzis Žīgurs no Ilzenes un alūksnietis Juris Priednieks. Piedalīties sacensībās plānojis arī Guntis Kozilāns no Alūksnes, taču atteicies nesen gūtās traumas dēļ. Rezultātā viņš kļuvis par pašmāju sportistu mehāniķi, kas apkopis braucēju velosipēdus ik pēc 20 kilometriem.

Cīņa ar sevi
Tagad sportisti atzīst, ka bez mehāniķa palīdzības viņiem distanci veikt būtu daudz grūtāk. „Ceļš galvenokārt vijās pa mežiem, pļavām un kalniem. Iebraucot „pitstopā”, zobrati un bremzes bija pilnas ar dubļiem un zāli. Tur vairs nekas nedarbojās! Ja nebūtu Gunta, tad diez vai mums pašiem vēl pietiktu spēka to visu noskalot un iztīrīt – tas spēks bija vajadzīgs distances pieveikšanai,” atzīst V.Kazainis. Tā kā tik garu un grūtu distanci velosipēdisti veikuši pirmo reizi, jau pirms starta bijis zināms – šeit galvenais nebūs laiks, bet gan cīņa pašam ar sevi un tikvien kā draudzīga konkurēšana „savējo” starpā. Tas apliecinājies arī sacensību laikā, kad atšķirībā no parastajām sacīkstēm, kur velosipēdisti dara visu iespējamo, lai apsteigtu konkurentus, šoreiz dalībnieki viens otru atbalstījuši, uzmundrinājuši un pat palīdzējuši, ja tas bijis nepieciešams.

Nepārsniedz kontrollaiku

No 376 riteņbraucējiem, kas reģistrējās sacensībām, finiša taisni šķērsoja nedaudz vairāk par 300. Pēdējie 35 to izdarījuši, pārsniedzot organizatoru noteikto kontrollaiku - desmit stundas. No Alūksnes un Apes novadu braucējiem itin visi iekļāvās noteiktajā laikā. Ātrākais izrādījies V.Kazainis, kurš distanci veica 8:22:13.2 stundās. Nākamais aiz viņa bija J.Baltaisbrencis, kurš finišēja nepilnas 20 minūtes vēlāk. Pārējie braucēji distanci pabeidza kontrollaika pēdējā stundā: D.Žīgurs – 9:20:16 stundās, M.Levans – 9:38:17.4 stundās, savukārt J.Priednieks finiša taisni šķērsoja vien apmēram 20 sekundes pirms kontrollaika beigām - 9:59:39.8 stundās.

„Sevišķi grūti bija pēdējos 20 kilometros, kad nevarēja atkauties no domām: nu, kam man tas viss ir vajadzīgs?” viņš atceras. „Kad pēdējos kilometros uzbraucām beidzot uz asfaltēta ceļa, tad sajūta bija tāda, it kā būtu nonācis kaut kādā SPA kompleksā – tik viegli kļuva mīties pēc visas kopējās distances, kur vienā brīdī nācās pat braukt augšup uz Munameģi. Tad arī nāca tā lielā gandarījuma sajūta, ka esi pārspējis pats sevi un izturējis līdz galam.”

Kategorijas