Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vai jāierobežo ilgstošas stāvēšanas vietas?

Aivita Lizdika

2019. gada 1. oktobris 03:59

133

Kāda alūksniete, Bērzu ielas iedzīvotāja, kura savu vārdu laikraksta slejās izpaust nevēlējās, vērsās redakcijā ar lūgumu skaidrot, kādēļ regulāri Bērzu ielā ilgstošai stāvēšanai tiek novietotas smagās automašīnas.
“Tās apgrūtina pārvietošanos citiem transporta līdzekļiem, tiek bojāts ielas asfalta segums, jo tajā jau vērojamas iebrauktās rises. Zinu, ka viens no šoferiem patiesi dzīvo daudzdzīvokļu mājā Bērzu ielā 7, bet tur jau tiek novietota ne viena vien smagā automašīna. Vai tad Alūksnē nav neviena stāvlaukuma, kur šīs automašīnas novietot, ka tām naktī un svētku dienās jāatrodas pie mājām?” jautā laikraksta lasītāja.
Neapmierinātību par smago automašīnu ilgstošu atrašanos uz Bērzu ielas pauduši arī vairāki veikala “Mego” apmeklētāji norādot, ka, izbraucot no tirdzniecības centra teritorijas, Bērzu iela, lai gan tur satiksme ir neliela, nav pārredzama.

Kārtību nosaka Ceļu
satiksmes noteikumi
Atbildot uz šiem jautājumiem, Alūksnes novada pašvaldības policijas priekšnieks Ardis Tomsons skaidro, ka transportlīdzekļu kustības kārtību nosaka Ceļu satiksmes noteikumi. “Bērzu iela Alūksnē ir arī tranzītiela, tādēļ kravas transportlīdzekļiem kustība šajā ielā nav aizliegta. Runājot par Bērzu ielas posmu no Helēnas līdz Glika ielai, nav arī aizlieguma zīmes stāvēt. Tātad tie kravas transporta līdzekļu vadītāji, kuri tur mēdz stāvēt, nepārkāpj satiksmes noteikumus. Jaunu ceļa zīmju izvietojumu un braukšanas režīmu var noteikt tikai ceļu īpašnieks, ieviešot, ja nepieciešams, kādus apgrūtinājumus, piemēram, šajā gadījumā aizliegumu stāvēt. Mūsu valstī ceļi pieder gan fiziskām, gan juridiskām personām. Pilsētas ielas ir Alūksnes novada pašvaldības īpašumā, tātad pašvaldībai ir tiesības lemt par izmaiņām tajās. Ja pašvaldība izvietos tur aizlieguma zīmes, pašvaldības policija sekos līdzi, kā tās tiek ievērotas,” skaidro A. Tomsons.

Jānovieto uzņēmuma
teritorijā
Viņš piekrīt alūksnietes viedoklim, ka ielas domātas, lai pa tām ar transporta līdzekļiem pārvietotos, un smagās darba automašīnas stāvēšanai vajadzētu novietot uzņēmuma, kuram tās pieder, teritorijā. “Grūtāk šādu problēmu ir atrisināt vieglā transporta līdzekļu īpašniekiem, jo ne visiem ir šim nolūkam piemērota vieta,” saka A. Tomsons un piekrīt arī, ka uz Bērzu ielas novietotās smagās automašīnas rada neērtības arī automašīnu vadītājiem, kuri izgriežas no tirdzniecības centra “Mego” teritorijas.

Aicina vērsties ar
ierosinājumiem
Ar A. Tomsonu vienisprātis ir arī Alūksnes novada pašvaldības Īpašumu nodaļas vadītājs Ingus Berkulis. “Jā, aizlieguma zīmes stāvēt šajā ielas posmā nav, bet pašvaldība pētīs šo situāciju, tādēļ pašlaik viennozīmīgi pateikt, ka tur tiks kaut kas ierobežots, nevaru. Aicinu Alūksnes iedzīvotājus vērsties ar iesniegumiem, zvanīt un izteikt ierosinājumus Īpašumu nodaļā, lai mēs šo un arī citas situācijas pilsētā varētu objektīvi risināt!” aicina I. Berkulis.
 

Kategorijas