Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnietes Brigitas Skaistkalnes recepte: Kabači pošas ziemai

Brigita Skaistkalne

2019. gada 6. oktobris 12:25

342

Sastāvdaļas

●  2,5 kilogrami kabaču,
●  900 gramu tomātu,
●  500 gramu sīpolu,
●  1,3 kilogrami saldo piparu,
●  200 gramu cukura,
●  1 – 2 ēdamkarotes sāls
       (pēc garšas),
●  5 smaržīgo piparu graudiņi,
●  2 ēdamkarotes 9% etiķa.

Ziemas krājumiem vēlējos izvārīt salātus, kuru sastāvā ietilptu arī kabači. Par pamatu izraudzījos kādu atrastu recepti, tiesa gan, to mazliet papildinot. Tā kā tajā īpaši nebija minēts, katlā pēc norādītā svara liku jau nomizotas un sagrieztas sastāvdaļas, bet garšu taču varam variēt ar pievienotā sāls un cukura daudzumu. Tiesa gan, izmantoju vēl arī vienu aso pipariņu un 5 ķiploka daiviņas.

Iztīrītus kabačus sagriezu nelielos gabaliņos, no sēkliņām atbrīvotus dažādu krāsu saldos piparus – strēmelītēs, bet sīpolus - pusgredzenos. Tomātiem jānovelk miziņas un mīkstums jāsamaļ gaļasmašīnā. Šādu nelielu daudzumu esmu iepraktizējusies apstrādāt, ņemot palīgā rupjo rīvi, – uz pusēm pārgrieztiem tomātiem norīvēju mīkstumu, tādējādi to arī sasmalcinot, bet plānā miziņa paliek pāri. Iegūto biezeni pārlēju katlā un uzvārīju, tad piebēru sāli, cukuru, piparus, kā arī pielēju mazliet augu eļļas. Katla saturam vāroties, pēc minūtēm piecām pievienoju arī kabačus, vēl pēc minūtēm 15 – papriku kopā ar sīki sagrieztu un no sēkliņām atbrīvotu aso pipariņu. Pakarsēju vēl dažas minūtes un liku klāt sīpolus. Pēc minūtēm 15 piemaisīju sasmalcinātus ķiplokus, visu vēl pasautēju, bet pēdējo pievienoju etiķi.

Gatavos salātus karstus pildīju izmazgātās un cepeškrāsnī 150 grādu temperatūrā izkarsētās burkās un aizvākoju ar noplaucētiem vāciņiem.

Apgāzu burkas otrādi un sasedzu līdz pilnīgai atdzišanai. Salātus, un to iznākums – gandrīz pieci litri, labāk, protams, uzglabāt tumšā vēsā, vietā.

Kategorijas