Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vīnes smalkumi drēgniem rudens vakariem

Sandra Apine

2019. gada 11. oktobris 00:00

261

Romānu “Zahera viesnīca” lasīju atvaļinājumā, taču tikpat labi tas iederētos tagad,  drēgnajos rudens vakaros, pie kamīna, baudot komplektā ar glāzi sarkanvīna vai rūgto šokolādi, un - kas zina - varbūt ar Zahera torti.
Ja jūs kādreiz esat garšojuši Zahera torti vai vismaz dzirdējuši par to, tad grāmatā ir iespēja uzzināt, kas bija Zaheri un kāda bija viņu viesnīca Vīnē (un tā nav pavārgrāmata, lai arī tortes recepte romānā atrodama). Tas ir Rodikas Dēnertes romāns ar kārdinājumu. Kad to pavasarī izdeva “Zvaigzne ABC”, lasīju, ka tulkot latviešu valodā šo darbu liels kārdinājums bija tulkotājai Silvijai Bricei. Un tur nudien ir bijis, kur izvērsties - vēsturiski un izfantazēti tēli, viesnīcas, operas un monarhu noslēpumi, mīlas intrigas un leģendas. Pat neparasts Mīlestības tēls, kas klejo pa romānu, sēž uz palodzes, raugās pa durvju spraugu un izvēlas savus laimīgos vai ne tika laimīgos upurus.
“Zahera viesnīca” ir mazliet nostalģisks, bet daudzkrāsains un intriģējošs vēstījums par aizgājušo laiku un zudušo pasauli, no kuras līdz mums, nākotnes nemierīgajiem cilvēkiem, nonākušas vien skaistas leģendas.
Lasām par Vīni, ir 1892. gads. Pēc sava vīra pēkšņās nāves Anna Zahere grib pati vadīt viesnīcu. Par spīti visiem šķēršļiem, jaunā atraitne beidzot izcīna sev patroneses vietu, padarot leģendāro viesnīcu par skatuvi saviļņojošu tēlu virknei. Viesnīcā, kurā ik dienu pulcējas Vīnes ievērojamākie ļaudis, notiek spēles ar varu, naudu, reputāciju, jūtām un likteņiem – tas ir izaicinājums, kuram pretoties grūti pat labākajiem.
Izlasot grāmatu, uzzināju, ka tapusi arī divdaļīga filma. Un kā nu ne! Var tikai iedomāties, cik skaisti smalkā Vīnes viesnīca, 19. gadsimta tērpi, Zahera smalkie gardumi un mīlas intrigas izskatītos uz ekrāna!
Izrādās, Zahera kūkas recepte savulaik bijis liels noslēpums, taču grāmatā tā ir. Gan ļoti gara, tādēļ tikai mazliet “pašķiršu priekškaru”: “...sešus olu baltumus ar 110 gramiem cukura sakuļ tik stingrās putās, ka tās var griezt ar nazi. Labi izmaisa nedaudz uzsildītu aprikožu marmelādi, uzziež abām tortes daļām un saliek tās atkal kopā. Tumšās šokolādes glazūru vienā paņēmienā pārlej tortei un izlīdzina...”
Jā, ne velti šis ir romāns par kārdinājumu!

Kategorijas