Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Priekšzīmīga braukšanas kultūra novados sākas ar pašvaldību

Līna Lisnere

2019. gada 13. oktobris 12:24

135

Pašvaldības rūpes par drošību ir svarīgs priekšnosacījums ne vien savu iedzīvotāju priekšā, bet arī valsts mērogā. Jau otro gadu gada balvā “Drošākais autoparks” atsevišķā kategorijā tiek vērtēti arī valsts iestāžu un pašvaldību autoparki. Droša vide novada gājējiem un transportlīdzekļu vadītājiem ir viens no būtiskiem drošas dzīves telpas aspektiem, bet braukšanas kultūra un ātrums – nozīmīgi faktori tās veidošanā. Tādēļ pašvaldības, kuru īpašumā ir vairākas automašīnas – skolas, policijas, sociālo darbinieku vai citām pašvaldības vajadzībām, aicinātas izvērtēt sava autoparka pārvaldību un dalīties labās prakses pieredzē, apliecinot rūpes par novada iedzīvotājiem un vairojot viņu lepnumu par savu pašvaldību.


Jau septīto gadu notiek konkurss “Drošākais autoparks”, ko rīko apdrošināšanas sabiedrība BALTA (PZU grupa) un Satiksmes ministrija (SM) sadarbībā ar Latvijas Pašvaldību savienību, lai noskaidrotu Latvijā prasmīgākos un atbildīgākos uzņēmumu un pašvaldību autoparku pārvaldītājus, kā arī uzlabot kopējo satiksmes drošību, ieviešot praktiskas un pozitīvas pārmaiņas novadu satiksmes drošībā. 


Latvijas pašvaldības ir nozīmīgs satiksmes dalībnieksIkgadējā konkursā tiek noskaidrotas un godinātas pašvaldības un tām piederošie uzņēmumi, kuros vissekmīgāk veikta autoparku pārvaldīšana. Kā īpašs novērtējums konkursa ietvaros tiek pasniegta arī Satiksmes ministrijas specbalva. Pērn par ieguldījumu kopējā satiksmes drošībā to saņēma SIA “DOBELES AUTOBUSU PARKS” kolektīvs.
“Latvijas pašvaldības ir nozīmīgs satiksmes dalībnieks – tām ir būtiska loma infrastruktūras nodrošināšanā un uzturēšanā, un to autoparka vadības stils var sniegt lieliskas vadlīnijas gan vietējiem uzņēmumiem, gan braukšanas kultūrai kopumā. Dalība konkursā var būt pašvaldības pirmais solis ceļā uz sakārtotu autoparku. Ņemot vērā autoparku būtisko ietekmi uz kopējo satiksmes drošību, par konkursa tēmu šogad izvēlēts ātruma faktors, konkursa gaitā skaidrojot, kā atrast īsto drošas kustības ātruma formulu un kāpēc tas ir atslēgas faktors rūpēs par droši pārvaldītu autoparku,” stāsta Kristaps Liecinieks, gada balvas “Drošākais autoparks” žūrijas priekšsēdētājs.


Labajā praksē jādalās arī starp pašvaldībāmDalība gada balvā pašvaldībai un autoparka atbildīgajiem darbiniekiem dod iespēju iegūt neatkarīgu skatījumu  par autoparka stiprajām pusēm un jomām, kur iespējams pilnveidoties, saņemot individuālu izvērtējumu un ieteikumus autoparku pārvaldīšanas uzlabojumiem nākotnē. Labākie dalībnieki konkursa noslēgumā tiek apbalvoti ar vienu no trim – zelta, sudraba vai bronzas – kategorijām. Turklāt šogad starp dalībniekiem tiks izlozēta īpaša balva vairāku simtu eiro vērtībā – iespēja apmeklēt Komercizglītības centra rīkoto semināru “Inteliģenta autoparka vadīšana” par būtisko ikdienas darbā ar iestādes vieglo autoparku. 


“Diemžēl Latvija ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo skaita ziņā negatīvā nozīmē izceļas Eiropas Savienības dalībvalstu vidū. Ne tikai infrastruktūra, bet arī braukšanas kultūra un ātrums ir atslēgas faktori, par ko mums jārunā ceļu satiksmes drošības uzlabošanas kontekstā. Ātruma faktors ir mainīgs – šoferiem ir jājūt robeža starp vienkārši ātru braukšanu un iekļaušanos satiksmē. Par šiem aspektiem arī diskutēsim šī gada konkursā, gan izceļot tās pašvaldības, kuras jau kādā formā īsteno ātruma kontroli, gan izglītojot autoparkus par veidiem, kā iespējams veicināt autoparka drošību un uzlabot efektivitāti, kopā noskaidrojot droša ātruma formulu,” stāsta Kristaps Liecinieks, atgādinot – gada balvas mērķis ir parādīt, ka Latvijā ir tiešām daudz labu piemēru, kas uzskatāmi parāda ilgtspējīgu un sociāli atbildīgu pieeju autoparka uzturēšanā un attīstīšanā. 


Pašvaldībām pieteikties konkursam iespējams, aizpildot pieteikšanās anketu mājaslapā www.drosakais.lv. Dalība konkursā ir bez maksas, un piedalīties aicināta jebkura pašvaldība un tās iestāde neatkarīgi no darbības virziena.Gada balva “Drošākais autoparks” iestājas par sociāli atbildīgām pašvaldībām, kuras savā ikdienas darbībā, pārvaldot autoparkus, pierāda, ka tām patiesi rūp pašvaldības satiksmes drošība. Tas ietver pašvaldības iesaisti risku vadībā, cilvēkresursu vadību un rīcību attiecībā uz ceļu satiksmes negadījumiem, to uzraudzību un vadību, kā arī autoparka raksturojošo parametru analīzi un tehnisko nodrošinājumu.

Kategorijas