Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Cūkgaļas un kabaču sautējums vai sacepums

Brigita Skaistkalne

2019. gada 18. oktobris 00:00

36

Šo sacepuma recepti izmantoju par pamatu, lai pagatavotu sātīgu maltīti. Biju iegādājusies kilogramu cūkgaļas lāpstiņas un šoreiz to nolēmu izmantot visu – lai būtu gatavs ēdiens arī nākamajai dienai. Taču kabača bija tik, cik bija, un, to nomizojot un izņemot sēklu daļu, šķita, ka būs par maz iedomātā ēdiena pagatavošanai attiecīgajam gaļas daudzumam. Toties bija lielā – 800 mililitru – kārba konservēto tomātu savā sulā. Produktu sagatavošanas laikā radās doma... sacepuma vietā no pieejamajiem produktiem tikt pie garda sautējuma, un arī siers palika brokastu maizītēm.
   Iztīrīto kabaci sagriezu nelielos kubiņos, liku caurdurī un pārkaisīju ar sāli. Gaļu sagriezu kvadrātveida gabaliņos, bet nomizotus sīpolus un ķiplokus, ko, protams, ņēmu bagātīgāk, sasmalcināju.
   Dziļajā pannā uzkarsēju pāris karotes augu eļļas un tajā, bieži apmaisot, apcepu sīpolus ar ķiplokiem. Tad tos no pannas noņēmu un tajā liku cepties gaļu, kamēr šķidrums pannā izcepies un gaļa viegli apbrūnējusi. Pievienoju tai sāli un garšvielas un samaisīju ar apceptajiem sīpoliem un ķiplokiem.
   Kabaču gabaliņus noskaloju zem tekoša ūdens un apsusināju papīra dvielī. Pannā uzkarsēju nedaudz eļļas un tur tos apmaisot pacepu dažas minūtes. Pēc tam piejaucu konservēto tomātu kārbas saturu. Ja vēlamies, vēl varam pievienot arī svaigas dilles vai pētersīļu zaļumus. Visbeidzot pieliku apcepto cūkgaļu, samaisīju un visu zem vāka sautēju, līdz gaļa gatava.
   Ja nu pēc šīs receptes tomēr vēlamies pagatavot sacepumu, apceptā cūkgaļa ar sīpoliem jāpārliek cepamajā veidnē, pāri tai jāizlīdzina kabači tomātos un jāliek cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā. Pēc apmēram pusstundas vai minūtes piecas pirms ēdiena gatavības jāpārkaisa sacepums ar rīvētu sieru un jāliek vēl cepties, līdz siers izkusis.


Sastāvdaļas
● 400 gramu cūkgaļas                mīkstuma,
● 2 nelieli kabacīši vai                cukīni,
● 400 mililitru kārba konservētu tomātu savā sulā,
● 1 sīpols,
● 1 daiviņa ķiploka,
● sāls un citas garšvielas,
● svaigi zaļumi,
● 70 gramu siera,
● kā arī augu eļļa cepšanai.

Kategorijas