Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vētī rudens ražu

Ilze Bogdanova

2009. gada 5. oktobris 09:24

1004

Strautiņu un Ziemeru mazpulcēni pagājušajā sestdienā devās uz Valku, kur risinājās ikgadējais Vidzemes reģiona mazpulku forums.

Viņi līdzi veda pašu gatavotas lietas Miķeļdienas tirdziņam, izaudzētos kartupeļus un ar tiem saistītos pētījumus.  Tie atspoguļo vairāku mēnešu ilgā darba rezultātus Zemkopības ministrijas un zemnieku saimniecības „Ezerkauliņi” rīkotajā konkursā par labākā dārzeņa izaudzēšanu.

Šis konkurss tiek rīkots ceturto gadu, mudinot savstarpēji sacensties mazpulcēnus no visas Latvijas. Līdz šim viņi bija audzējuši kāpostus, burkānus un sīpolus, bet šogad uzmanības centrā atradās kartupeļi. Par konkursa starta kapitālu katram dalībniekam kļuva 10 kilogrami šķirnes ‘Gala’ kartupeļi, kuru audzēšanā bez Strautiņu un Ziemeru mazpulcēniem iesaistījās skolēni no Gaujienas un Virešiem. Stimuls izaudzēt lielāku ražu bija iespēja noslēgt līgumu ar zemnieku saimniecību „Ezerkauliņi”, ar kuras starpniecību pašu izaudzētie dārzeņi tiktu nodoti pārdošanai Latvijas lielveikalos.

Derīga tikai ceturtā daļa

Tiesa, kā atzina abu mazpulku vadītāji – Jānis Bērtiņš Ziemeros un Sandra Buliņa Strautiņos, Alūksnes klimatiskie apstākļi šai kartupeļu šķirnei izrādījās nelabvēlīgi. Kaut gan daži mazpulcēni pamanījās novākt virs 100 un pat tuvu 200 kilogramiem lielu ražu, standartam atbilstoša un līdz ar to pārdošanai derīga izrādījās vien ceturtā daļa kartupeļu. „Visi bērni secināja, ka vienam kartupeļu ceram apakšā bija it kā daudz bumbuļu, bet vairums no tiem - pavisam mazi,” ar kopējām atziņām iepazīstina J.Bērtiņš. Savu iespaidu uz ražu atstāja arī lietus gāzes, nepamanītie gliemežu uzbrukumi un lakstu puve. S.Buliņa akcentē, ka laika apstākļi un kartupeļu slimība kļuva par iemeslu, kāpēc no četrām Strautiņu kartupeļu audzētājām tikai viena varēja doties savu veikumu prezentēt forumā. Pārējām raža bija niecīga.

Katram sava niša
Par spīti likstām mazpulcēni no foruma bez balvām nav atbraukuši. J.Bērtiņš skaidro, ka tas noticis, pateicoties bērnu ieguldītajam darbam ne tikai lielākas ražas izaudzēšanā, bet arī procesa dokumentēšanā un atsevišķa pētījuma veidošanā. Par ieguldīto darbu veicināšanas balvu saņēma Armands Paulovičs un Anete Zaķe no Ziemeru mazpulka, bet Strautiņu mazpulkā pie tādas tikusi Inese Bērtiņa. Īpašu balvu no Strautiņu pamatskolas saņēma arī Arita Vanaga, kas žūrijas priekšā stājās ar pašas sacerētiem dzejoļiem un pasaku par kartupeļiem. Līdzīgā veidā, atrodot savu nišu, kur izpausties, konkursā iesaistījušies arī citi mazpulku dalībnieki. Tā, piemēram, daļa Ziemeru mazpulka puišu gatavojuši virtuves dēlīšus ar dārzeņu zīmējumiem, kurus atzinīgi novērtēja tirdziņa apmeklētāji.

Kategorijas