Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Palīdz, lai “Astēm un Ūsām” ziemā būtu silti

Sandra Apine

2019. gada 20. oktobris 10:38

426

“Lielā dēļu kaudze gandrīz pievarēta,” teic biedrības “Astes un Ūsas” valdes priekšsēdētāja Elīna Dambe, kura septembra beigās aicināja brīvprātīgos palīgus uz malkas sagatavošanas talku. “Bet vēl ir, ko zāģēt,” viņa piebilst. Tādēļ - ja vēl kāds vēlas pielikt savu artavu, lai patversmes dzīvniekiem ziemā būtu siltāk, aicināti pieteikties.

Dēļi pārtop malkā

“Pagalmā bija sakrājusies liela dēļu kaudze, kas aug arvien lielāka. To mums sagādā pašvaldības aģentūra “Spodra” un arī privātpersonas, kuras, labiekārtojot apkārtni un jaucot nost vecos šķūnīšus, šo materiālu atgādā šeit, un mums tas lieti noder. Taču materiāls ir jāsadarina malkā, bet pašiem šim nolūkam darba roku pietrūkst – esam aizņemti ar patversmes iemītnieku aprūpi, kuru rudeņos ir īpaši daudz. Dzīvnieku draugu talkas organizēšana prasītu papildu darbu, tādēļ aicinājām palīgus, kuri paši var saorganizēties,” stāsta E. Dambe.
Pirmā atsaukusies Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas 11.a klase. “Uztraucos, kā viņiem veiksies, jo tā tomēr nav parasta malka, bet jaunieši bija sagatavojušies, parūpējušies par darba drošību un tika lieliski galā – puiši zāģēja, meitenes krāmēja,” stāsta E. Dambe, vēlreiz pateicoties ģimnāzistiem par iniciatīvu.
Labais vairo labo – otrdien pie atlikušās dēļu kaudzes klāt ķērās biedrība “Alūksnes karavīru klubs”, un vīri paveikuši ļoti daudz. “Taču vēl ir, ko darīt, ja kāds vēl vēlas palīdzēt. Tas ir patiešām liels kalns ar potenciālo kurināmo!” teic E. Dambe.

Šobrīd daudz kaķēnu
Kurināmais noderēs, jo pašlaik – kā jau allaž rudenī – patversmē ir liels dzīvnieku pieplūdums, īpaši – kaķu. “Neskatoties uz to, ka katru rudeni īstenojam sterilizācijas programmu, aicinot sabiedrību pieteikt bezpajumtes kaķus savā apkārtnē un tos sterilizējot, procesam pagaidām nav vēlamo rezultātu - bezpajumtes kaķu joprojām ir daudz un tie vairojas. Tādēļ pašlaik patversmē ir ļoti daudz mazo kaķēnu. Tā ir iespēja potenciālajiem adoptētājiem, kuri pārsvarā gadījumu vēlas pieņemt tieši mazos murrātājus,” stāsta E. Dambe.

Akcijas dalībnieki adoptē Klintonu
Taču ir arī priecīga ziņa. Akcija “Iepazīsties ar Astēm un Ūsām!”, ko jūlijā uzsāka “Alūksnes un Malienas Ziņas”, veiksmīgi turpinās, rosinot cilvēkus adoptēt patversmes dzīvniekus. “Pēc jūsu uzaicinājuma patversmē viesojās Alūksnes novada pašvaldības kolektīvs, un šis apciemojums izrādījās liktenīgs sunītim Klintonam - viņu adoptēja pašvaldības darbiniece Agnese,” priecājas E. Dambe. Nākamais patversmē aicināts viesoties Alūksnes Kultūras centra kolektīvs.
Labdaru netrūkst - šonedēļ, kas pasludināta par Labo darbu nedēļu, patversme ir īpaši apmeklēta. “Mums ir pat grafiks sastādīts – kad kurš skolu kolektīvs pie mums viesojas,” smejas E. Dambe, paužot cerību, ka arī šīs vizītes rosinās izpratni par dzīvnieku aizsardzību, un varbūt kāds skolēns kopā ar vecākiem aizdomāsies par adopciju.


Kategorijas