Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Papildina Trapenes muižas parka ainavu

Loreta Jargane

2019. gada 22. oktobris 15:36

1996

Projekta ietvaros, padarot Latviju krāšņāku ar stādījumiem un parkos izvietojot mazās koka arhitektūras objektus arī Apes novada Trapenes pagastam ticis šis gods. " Bormaņmuižas" parka teritorijā kopumā iestādīti 28 koki un 15 krūmi. Vēl parka teritorijā izvietots soliņš un atkritumu urna, lai cilvēki varētu apsēsties, atpūsties un izbaudīt parka burvību.

Ainavu vajadzēja uzlabot
“Bormaņmuižas” parka ainava gadu gaitā zaudējusi ļoti daudzus kokus, tie izcirsti vai dabīgi gājuši bojā, tāpēc parka ainavu vajadzēja atjaunot un dažādot. Trapenes pagasta pārvaldes vadītāja Irisa Popoviča atzīst, ka parks ir ļoti vecs un veidots pēc arhitekta Ārgaļa projekta. “Parka kopējā platība ir liela - 10,6 hektāri. Skaista ainava ar dīķiem, gana iecienīta tūrisma un rekreācijas vieta. Parkā jau iztīrīts dīķis, tagad vajadzēja arī sastādīt kokus.
Apes novada dome sadarbībā ar Latvijas Pašvaldību savienību Meža dienu ietvaros īstenoja projektu. Jāuzsver, ka Trapenes pagasta pārvalde šādā projektā piedalījās pirmo reizi. Projekta mērķis - “Bormaņmuižas” parku papildināt, atjaunot un dažādot ar jauniem stādījumiem, kā arī parka teritorijā izveidot nelielu atpūtas vietu,” stāsta I. Popoviča.

28 koki, 15 krūmi
Projekta ietvaros “Bormaņmuižas” parkā iestādītas platlapu liepas, rietumu tūja, parastā kļava, āra bērzs, Japānas lapegle, ceriņi, parastā ieva, Japānas spirejas, skarainās hortenzijas, rododendri, dekoratīvie lapu koki, āra bērzs, zaļās duglāzijas, Serbijas egle, platlapu liepa, parastais kadiķis, sudraba kļava - kopumā 28 koki un 15 krūmi. Vēl parka teritorijā izvietots soliņš un atkritumu urna, lai cilvēki varētu apsēsties, atpūsties un izbaudīt parka burvību.
Projekta kopējās izmaksas bija 500 eiro, no tiem 440 eiro izmantoja stādu iegādei un 60 eiro atkritumu urnas un soliņa iegādei.
Latvijas pašvaldībās Meža dienu pasākuma “Pašvaldību darbi parkos” ietvaros īsteno dažādus projektus ar moto “Veidosim daudzveidīgu Latviju un tīkamu ainavu!”, padarot Latviju krāšņāku ar stādījumiem un parkos izvietojot mazās koka arhitektūras objektus.

Kategorijas