Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pretendē uz izcilākās kultūras vietas statusu

Sandra Apine

2019. gada 26. oktobris 11:29

146

Kultūru varam baudīt dažādās vietās. Lai izceltu spilgtākās no tām Latvijā, sabiedrisko mediju portāls “LSM.lv” aicina kultūras vietas pieteikt sabiedrisko mediju balvai “Kilograms kultūras”. Uz izcilākās vietas titulu un zeltīto kilograma atsvaru šogad pretendē arī Alūksnes muižas parks, kur pēdējo gadu laikā atjaunotas un restaurētas vairākas celtnes no baronu fon Fītinghofu dzimtas mantojuma.

Dzimtās pilsētas kultūrvietu konkursam pieteikusi bijusī alūksniete Zane Apsīte, kurai šo ideju rosinājuši kolēģi Latvijas televīzijā.
“Parks man jau kopš bērnības ir ļoti mīļa vieta, kur pastaigāties, ko arī minēju pieteikumā. Atceros, ka bērnībā man tas šķita ļoti liels un noslēpumains - apvīts ar leģendām par baroniem un baronesēm. Manuprāt, parkam ir arī ļoti īpaša - nomierinoša aura. Lielie koki, skats uz Alūksnes ezeru un mazās arhitektūras formas nekavējoties ieved citā pasaulē,” “Alūksnes un Malienas Ziņām” stāsta kultūrvietas izvirzītāja Z. Apsīte. Viņa uzsver, ka muižas parks viennozīmīgi ir arī senās pilsētas vēstures pierādījums.

Zane ir žurnāliste, nesen pabeigusi studijas Edinburgā (Skotija) televīzijas producēšanā un pašlaik dzīvo Anglijas ziemeļos. “Turpinu attīstīties un mācīties, apmeklējot kursus un meistarklases, un paralēli strādāju kā asistente dažādos televīzijas un mediju projektos,” novadniece iepazīstina ar savu šībrīža nodarbošanos. Z. Apsīte Alūksnes ainavas bieži iemūžinājusi fotogrāfijās, un arī šoreiz kultūrvietas pieteikumā ir viņas foto no pastaigām Alūksnē.

Alūksnes muižas parks ir viena no kultūras vietām, kas jau pieteikta, bet pieteikšana vēl turpinās. Sabiedrisko mediju žurnālisti apciemo interesantākas kultūras pasākumu norises vietas, tostarp Alūksni, lai pastāstītu par tām televīzijas skatītājiem un radio klausītājiem. Savukārt žūrija izvērtēs visas pieteiktās kultūrvietas un skatītāju balsojums portālā “LSM” noteiks izcilāko no tām. Par Balvas laureātu kļūst nominants, kurš balsojumā saņems visvairāk balsu.


Kategorijas