Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Foto: Alūksnē būvējas jaunie gājēju celiņi ap Livonijas ordeņa pili

Līga Vīksna

2019. gada 26. oktobris 14:02

5345

Alūksnes novada pašvaldības projektu vadītāja Sanita Adlere atgādina, ka projekta “Gaismas ceļš caur gadsimtiem” laikā Alūksnē atjaunoti vairāki kultūrvēsturiski objekti – Dienvidu tornis ir noslēdzošais. Līdz ar to Pilssalā izbūvē arī jaunu gājēju celiņu.

“Tas būs pastaigu ceļš apkārt Livonijas ordeņa pilsdrupu mūriem, kas apmeklētājiem radīs citādāku redzējumu, ļaus aplūkot visu Livonijas ordeņa pili. Viss sāksies ar ekspozīcijas apskati Dienvidu tornī un turpināsies pa jaunizbūvēto taku, apskatot pils mūrus, vēsturiskos ieejas vārtus, apkārtni,” atklāj S. Adlere un pašlaik atsakās sīkāk raksturot, kas būs skatāms torņa ekspozīcijā. To atklās pirms 2020. gada jaunās tūrisma sezonas. “Arheoloģisko izrakumu laikā atklāja, ka tornim ir arī pagrabstāvs – tas izmainīja sākotnējo projektu. Bija nepieciešami papildu balsti un koka konstrukcijas torņa iekšpusē, kas būtiski samazināja izmantojamās telpas platību. Tādēļ sākotnēji plānoto ekspozīciju izvietot nevarēs, bet ieceri īstenosim citādāk, radot atkal kaut ko Latvijā unikālu,” saka S. Adlere. 

Alūksnieši, kuru iecienīts pastaigu maršruts ir Alūksnes Pilssala aktīvi vēro, kā Marienburgas cietoksnī, Dienvidu tornī rosās būvnieki, jo darbi rit pilnā sparā.

Kategorijas