Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Skolas gaitas - no sešiem gadiem

2009. gada 2. oktobris 09:15

689

Gunta Kupča,  Alūksnes novada pašvaldības Izglītības pārvaldes vadītāja
Būs pozitīviieguvumi

Sarmīte Līce, Alūksnes pilsētas sākumskolas skolotāja
Esam nepārtrauktās reformās

Evita Guseva, Alūksnes pirmsskolas izglītības iestādes “Pienenīte” skolotāja palīdze

Vecākos jūtamas bažas

Gunta Kupča,  Alūksnes novada pašvaldības Izglītības pārvaldes vadītāja
Labi, ka šis lēmums ir paziņots laikus, lai varētu attiecīgi sagatavoties jauninājumam. Ir jāsagatavo skolotāji, jādomā arī par piemērotām telpām. Sabiedrībā valdošajam satraukumam par to, ka bērni sešos gados nav gatavi skolas gaitu uzsākšanai, nav pamata, jo ir paredzēts pārveidot izglītības programmu līdz pat 6.klasei. Tas nozīmē, ka sešgadīgajam pirmklasniekam, piemēram, mācības ilgs 30 minūtes, arī mācību saturs būs piemērots šim vecumposmam. Sešgadniekam nav jāmāk lasīt, rēķināt, bet gan jābūt gatavam saskarsmei, gatavam darboties kolektīvā. Domāju, ka šis būs pozitīvs ieguvums, jo nereti pirmajos trīs mēnešos bērnam 1.klasē tiek mācīts tas pats, kas apgūts jau bērnudārzā. Tāpat arī apsveicami ir tas, ka jaunieši skolu nebeigs vairs 19 gados.
 

Sarmīte Līce, Alūksnes pilsētas sākumskolas skolotāja

Man audzināšanā tieši šobrīd ir 1.klases bērni, un varu teikt -  ja viņu vietā būtu sešgadīgi bērni, domāju, ka būtu grūtības. Mācību programma, dienas režīms nebūtu viņiem piemērots. Bērns arī fiziski nav gatavs skolai, nav gatavs četras stundas sēdēt skolas solā. Piemēram, manā klasē arī nav vietas rotaļu stūrītim, lai gan sešgadniekam vajag gan rotaļas, gan gulēt diendusu. Ja tas tiktu veidots uz bērnudārzu bāzes, tad, domājams, problēmu būtu mazāk. Izpaliktu tas emocionāli patīkamais 1.septembra moments. Jāatzīst, ka izglītībā mēs esam nepārtrauktās reformās, bet nekad īsti tādas kārtīgas skaidrības nav bijis. Krīzes laiks nav piemērots laiks atkal jaunām reformām, jo tas prasīs lielus finanšu ieguldījumus. 

Evita Guseva, Alūksnes pirmsskolas izglītības iestādes “Pienenīte” skolotāja palīdze

Es neatbalstu ieceri, ka bērniem skolas gaitas jāuzsāk no sešiem gadiem. Viņi vēl nav tam gatavi! Bērns nespēs nosēdēt rāmi skolas solā, nav tik asas uzmanības. Strādāju grupiņā, kur ir gan sešgadīgie, gan septiņgadīgie bērni, un viņi ir pavisam atšķirīgi, šis viens gads ir ļoti būtisks. Var jau būt, ka šobrīd ir lieks satraukums un jaunā programma būs tik ļoti pielāgota sešgadniekam, ka viņš spēs pielāgoties prasībām. Iespējams, būtu pat labāk, ka šī 1.klase tiktu mācīta bērnudārzā. Mēs bērnudārzā būtu gatavi mācīt jaunos pirmklasniekus. Man pašai ir piecus gadus veca meitiņa, un šaubos, vai seši gadi viņai būtu piemērots vecums, lai sēstos skolas solā. Pati skolā sāku mācīties septiņu gadu vecumā, un man šķiet, ka tas bija labs vecums. 

Kategorijas