Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Nav darbinieka, nav feldšeru punkta

Līga Vīksna

2019. gada 1. novembris 19:15

439

Alūksnes novada pašvaldība divos pagastos - Mālupē un Annā - likvidēs feldšeru punktus. Iemesls tam – diemžēl nav, kas strādā.
Jautājumu par Annas un Mālupes feldšeru punktu likvidēšanu skatīja šonedēļ kultūras, izglītības un sociālo jautājumu komitejas sēdē.

Jau ilgstoši slēgti
Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks un kultūras, izglītības un sociālo jautājumu komitejas vadītājs Aivars Fomins norāda – gan Annas, gan Mālupes feldšeru punkti jau ilgstoši nebija atvērti. “Abos strādāja viena persona - feldšere, kura nestrādāja ģimenes ārsta pakļautībā, līdz ar to iedzīvotājiem sniedzamo pakalpojumu klāsts no viņas puses bija ierobežots. Iedzīvotāji ir jau atraduši citus risinājumus – palīdzību meklē pie citiem mediķiem, nevis uz vietas savos pagastos. Kad mūžībā devās kādreizējā Annas pagasta feldšere, ilgi un dažādos veidos meklējām aizvietotāju – ārstu, kurš varētu pilnvērtīgi strādāt. Diemžēl Annas pagasta pārvalde risinājumu tā arī nerada, lai gan pūles bija lielas. Līdzīgi tagad ir Mālupē,” skaidro A. Fomins.

Nevar izpildīt kritērijus
Mālupes pagasta pārvaldes vadītāja Iveta Priede norāda – bijusī feldšere atlūgumu iesniedza septembra sākumā. “Meklējām šim amatam jaunu darbinieku, bet diemžēl nesekmīgi. Finansējumu feldšera atalgojumam un saimnieciskajām vajadzībām piešķīra Nacionālais veselības dienests,” saka I. Priede. A. Fomins piebilst – starp Vidzemes feldšeru punktiem abu pagastu punkti bija pēdējā vietā, jo nevarēja izpildīt valsts noteiktos kritērijus un apmeklējumu skaitu. Pašvaldības izpilddirektore Janīna Čugunova piebilst – veselības problēmu dēļ feldšere bieži slimoja, tādēļ arī tīri fiziski nevarēja izpildīt kritērijus. Pašlaik Mālupes pagasta sociālās aprūpes centrā “Pīlādži” strādā divas medicīnas māsas, bet viņu pienākumos un iespējās nav medicīnas pakalpojumu sniegšana citiem iedzīvotājiem. 

Trūkst medicīnas darbinieku

Alūksnes novada domes deputāte un SIA “Alūksnes slimnīca” valdes priekšsēdētāja Maruta Kauliņa skaidro – feldšeris var izpildīt manipulācijas, kuras viņam tiek deleģētas no ģimenes ārsta, vai arī sniegt noteiktos maksas pakalpojumus. “Katra vieta, kur ģimenes ārsts pieņem pacientus, viņam ir jāsertificē, izpildot valsts noteiktās prasības. Diemžēl birokrātija ir ļoti liela. Jaunam ģimenes ārstam, lai atvērtu savu praksi, jārēķinās ar 3000 līdz 4000 eiro, lai sarūpētu tikai aprīkojumu, nerunājot par pašu telpu nepieciešamību,” situāciju raksturo M. Kauliņa.
Viņa arī vērš uzmanību uz to, ka valstī trūkst medicīnas personāla. “Ja valstī arī turpmāk būs tāda nostāja, kā pašlaik attiecībā par medicīnu, tad diemžēl neviens arī neies strādāt, un tad, kad “pēdējie mohikāņi” beigs darbu, tad arī neviena vairs nebūs un visiem būs jābrauc pēc medicīniskās palīdzības uz lielajām pilsētām,” saka
M. Kauliņa.


Kategorijas