Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kas jāzina pirmo reizi iegādājoties KASKO apdrošināšanu?

 

2019. gada 9. novembris 00:00

87

Ja rocība atļauj, tad pārvietoties komfortā un siltumā savā automašīnā noteikti ir daudz labāk, nekā paļauties uz neparedzamo un bieži vien neērto sabiedrisko transportu. Tomēr jāatceras, ka transportlīdzekļu īpašniekiem ir jārūpējas par savu auto, un jānodrošina tas ar visu nepieciešamo. Piemēram, ja automašīna ir tikko iegādāta, īpašniekam ir jānokārto dažas formalitātes. Viena no svarīgākajām formalitātēm, kas pēcāk noder un atmaksājas, ir apdrošināšana. KASKO apdrošināšanas polise ir brīva izvēle, tā nav obligāta. Taču vairums to izvēlas, jo tā sedz polises īpašniekam radītos zaudējumus, ja notiek nelaimes gadījums.

Kas ir KASKO apdrošināšana

Skaidrojumā no angļu valodas KASKO apdrošināšana (CASCO insurance) nozīmē apdrošināšana pret negadījumiem un sadursmēm jeb casualties and collision. Šis ir Jūsu apmaksāts līgums par to, ka, ja ciešat nelaimes gadījumā, dabas kataklizmā vai avārijā, neatkarīgi no tā, kas izraisīja avāriju, apdrošināšanas kompānija sedz Jūsu zaudējumus. Tāpat arī, ja auto tiek apzagts vai bojāts kādā citā veidā, ar KASKO varat neuztraukties par neparedzētiem izdevumiem.

KASKO ir ļoti noderīga apdrošināšanas polise, jo atlīdzina arī zaudējumus, ko cita veida līgumos dēvē par force majeure jeb neparedzētiem apstākļiem. Jūs varēsiet gulēt droši, kad ārā plosīsies vētra un zibens vai kāda cita dabas stihija. Tāpat, ja, braucot pa grantētajiem Latvijas lauku ceļiem, logā ietrieksies akmens, KASKO segs arī šo stikla plīsumu.

Kādos gadījumos vēlams iegādāties KASKO apdrošināšanu

Ja esat pircis savu auto līzingā, tad KASKO nav Jūsu brīva izvēle, tā ir obligāta transportlīdzekļa pārdevēja prasība. Varbūt Jums nemaz nav vieglā automašīna, bet pārvietojaties ar kravas auto vai motociklu? Vai ikdienas darbā Jums ir nepieciešama piekabe? Esat lauksaimnieks, kas ar dažādiem traktoriem veic darbus savā saimniecībā? Jums pieder autobusu parks? Ja kādā no šiem jautājumiem atbildējāt ar , tad Jums ir ieteicams iegādāties KASKO apdrošināšanu un būt drošam ne vien par savu personīgo transportlīdzekli, bet arī tiem, ko izmantojat savai uzņēmējdarbībai.

KASKO apdrošināšanas izmaksas

Tāda apdrošināšana kā KASKO var būt noderīga ikvienam, taču, cik tā izmaksā? Kas jāzina, lai izvēlētos labāko KASKO piedāvājumu? Internetā pieejams daudzveidīgs KASKO polišu piedāvājums. Visērtāk ir izmantot tādas mājaslapas, kurās piedāvā KASKO kalkulatoru, kas jau iepriekš ļaus saprast, ar kādu summu jārēķinās. Kad izvēlēsieties sev izdevīgāko apdrošinātāja piedāvājumu, Jūsu automašīnu apskatīs un novērtēs apdrošinātāja pārstāvis, pēc tam varēsiet iegūt savā īpašumā polisi, kas būs Jūsu līguma apliecinājums.

Lai saprastu, cik tieši Jums izmaksās KASKO, der atcerēties, ka apdrošinātājs ņems vērā transportlīdzekļa vecumu un vērtību, tajā skaitā marku un modeli, tāpat ņems vērā arī autovadītāja vecumu un stāžu, to, vai esat privātpersona un vai izmantojat transportu biznesam, Jūsu apdrošināšanas vēsturi un izvēlēto polises darbības teritoriju. Apdrošinātāji piedāvā dažādas teritorijas, iespējamie varianti ir Eiropas valstis, Eiropa un Neatkarīgo Valstu Sadraudzības valstis, Baltijas valstis vai tikai Latvija.

Pašriska nozīmē KASKO cenas aprēķinā

Svarīgs faktors cenas noteikšanā ir pašrisks. Pašrisks ir apdrošināšanas ņēmēja dalība zaudējumu segšanā. To aprēķina ņemot vērā transportlīdzekļa tirgus vērtību, kāda tā ir negadījuma brīdī. Jo lielāks automašīnas pašrisks (tātad vērtība), jo mazāks ir maksājums par apdrošināšanu. Tomēr apdrošināšanas kompāniju metodika, aprēķinot polises cenu, atšķiras, tāpēc vērts izmantot pieminētos kalkulatorus vai konsultēties ar apdrošināšanas aģentiem.

KASKO apdrošināšanas ierobežojumi

Izvēloties KASKO apdrošināšanu, rūpīgi jāiepazīstas ar nosacījumiem, jo apdrošinātāji noteikumos paredz dažādas prasības, piemēram, var būt ierobežojumi attiecībā uz vadītāja stāžu vai to, cik personas lieto konkrēto transportlīdzekli. Jāatceras, ka svarīgi ir arī izņēmumi, kurus nosaka apdrošinātājs. Atlīdzību var atteikt, ja, piemēram, rupji pārkāpti ceļu satiksmes noteikumi, ja auto nozagts vai ja īpašnieks nenodod apdrošinātājam pilnu atslēgu komplektu, signalizācijas pultis un reģistrācijas apliecību.

KASKO pirkšanas gadījumā būsiet ieguvējs un varēsiet nesatraukties par negaidītām, ar transportlīdzekli saistītām izmaksām!




Kategorijas