Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnē vēlas veidot literātu klubiņu

Dace Plaude

2019. gada 7. novembris 11:55

129

Rudens ir īstais laiks apcerei, lai uz mirkli apstātos un ieklausītos sevī, dalītos savās izjūtās un pārdomās ar citiem. Tādēļ piektdien, 8. novembrī pulksten 17.00 Alūksnes pilsētas bibliotēkā uz tikšanos aicināti tie, kuri raksta savam un citu priekam.

“Vēlamies izveidot literātu klubiņu. Šī doma izskanēja septembrī Dzejas dienu pasākumā “Sirds uz perona”, ko rīkoja Alūksnes pilsētas bibliotēka sadarbībā ar Alūksnes Bānīša staciju. Tātad interese ir,” saka Alūksnes pilsētas bibliotēkas bibliogrāfe Maija Semjonova.
Jāatgādina, ka Alūksne ir bagāta ar literārajām tradīcijām. Savulaik vietējo autoru darbi tika regulāri publicēti laikraksta “Malienas Ziņas” literārajā lappusē “Ezerlāse”, ko sākotnēji veidoja žurnāliste Anna Celmiņa, bet vēlāk – dzejniece Kornēlija Apškrūma.
Alūksnes pilsētas bibliotēkā savulaik pastāvēja literātu klubs “Ezerlāse”, kas pulcēja vietējos literātus. Ar tādu pašu nosaukumu 2006. gadā izdots arī viņu literāro darbu kopkrājums, kurā var gūt ieskatu dažādu paaudžu autoru radošajā veikumā. Par tradīciju kļuva “Ezerlāses” dalībnieku tikšanās gada nogalē. Populāri bija Vidzemes literātu saieti, kuru iniciatore bija K. Apškrūma. Starp saieta dalībniekiem neiztrūkstoši bija arī Alūksnes novada literāti.

Līdz ar paaudžu maiņu pašlaik vietējo literātu aktivitātes ir pieklusušas. Taču vienmēr ir bijuši cilvēki, kuri savas domas, izjūtas izteikuši dzejā vai citos literārajos žanros, un tādi noteikti ir arī tagad. Vienīgi ceļi, pa kādiem dzeja nonāk pie lasītāja, ir mainījušies. Literātu vienīgā publicēšanās iespēja jau sen vairs nav tikai drukātā prese. Daudzi savus darbus publicē sociālajos tīklos, uzreiz gūstot atgriezenisko saiti ar lasītāju.

Tās ir tēmas, par ko ir vērts diskutēt, tādēļ ikviens, kurš ir ieinteresēts jauna literātu klubiņa izveidē un vēlas sastapt domubiedrus, būs gaidīts Alūksnes pilsētas bibliotēkā 8. novembrī. “Runāsim par tālākās sadarbības iespējām, nākotnes plāniem un iecerēm,” aicina M. Semjonova.

Ja radušies jautājumi vai idejas, interesenti aicināti rakstīt uz e-pastu:  biblioteka.info@aluksne.lv  vai zvanīt uz tālruni: 64322197, 25403935 (Maijai).


Kategorijas