Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Galvassāpes reorganizētajā Alūksnes krustojumā

Loreta Jargane

2019. gada 9. novembris 09:52

3425

Jau iepriekš esam informējuši, ka Alūksnē mainīts galvenā ceļa virziens Latgales, Kanaviņu un Uzvaras ielu krustojumā. Līdz ar šīm pārmaiņām radušās arī daudzu iedzīvotāju bažas par drošību šajā krustojumā. Arī skolēnu vecākiem, kuru bērni ik dienu pa šo maršrutu dodas uz Alūksnes novada vidusskolu.

Tagad – vēl nedrošāk

Alūksniete Ņina Razmislova laikrakstam raksta: “Uzvaras, Kanaviņu un Latgales ielu krustojums vienmēr bijis sāpīgs jautājums. Tagad tas rekonstruēts ar mērķi uzlabot drošību, bet tā nav noticis. Par to es tagad pārliecinos, katru dienu braucot uz skolu, kurā mācās arī mans bērns. Joprojām bērns, nākot no Alūksnes novada vidusskolas, ir apdraudēts. Joprojām nevar droši šķērsot ielu. No skolas nākot, bērns tāpat neredz, vai no Latgales ielas puses kāds brauc. Ja kādreiz (pirms krustojuma konfigurācijas maiņas) šis braucējs apstājās, jo Kanaviņu iela bija galvenā iela, tad tagad pat neapstājas, jo Latgales iela ir galvenā. Vairs nav pat nepieciešams bremzēt. Līdz ar to šis krustojums kļuvis vēl bīstamāks un vecāku sirdis - nemierīgākas. Savulaik šeit tika plānota reversā kustība jeb aplis, kādēļ to atzina par nevajadzīgu? Vai te būs gājēju pārejas? Kā lēmēji motivē – kur viņi šeit saredz lielāku drošību?”.

Brauc, kā pieraduši

Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks un izglītības, kultūras un sociālo jautājumu komitejas vadītājs Aivars Fomins skaidro: “Pašlaik iela vēl nav nodota ekspluatācijā. Kad remontdarbus pabeigs, tiks pievērsta lielāka uzmanība. Daudzi autovadītāji šajā krustojumā brauc, kā pieraduši, nevis pēc jaunajām ceļa zīmēm. Mēs noteikti pievērsīsim šai vietai papildu uzmanību. Krustojums pats par sevi ir ļoti neveiksmīgs – tur ir slīpumi, uzkalni, galvenā ceļa virziens mainīts. Noteikti turpmāk iedzīvotājus informēsim vēl papildus, par to jau esam gan runājuši, gan domājuši,” saka A. Fomins.

Jāpierod pie jaunās kārtības

Par minēto krustojumu Ceļu satiksmes drošības direkcija ir sniegusi Ceļu drošības audita atzinumu. Tajā teikts, ka drošu satiksmes organizāciju visiem ceļa lietotājiem ar līdzšinējo krustojuma ģeometriju nav iespējams nodrošināt, tādēļ nepieciešams to vienkāršot. Auditā norādīts, ka jāveido četru ielu krustojums, kāds tas šobrīd ir pārbūvēts. “Ja runājam par ceļa zīmēm un gājēju pārejām, pašvaldība nevar uzstādīt zīmes, kā vien paši izdomā. Profesionāļi ir izvērtējuši, kā labāk šim krustojumam būtu jāizskatās, un pieņēmuši tādu lēmumu – nosakot maģistrālās ielas maršrutu no Latgales uz Uzvaras ielu par galveno ceļu. 
Mums atliek tikai sniegt savu ieguldījumu – informēt un palīdzēt cilvēkiem, tostarp skolēniem, pierast pie jaunās satiksmes organizācijas,” saka A. Fomins.

Teksts un foto: Loreta Jargane

Kategorijas