Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Āfrikas cūku mēris pirmo reizi konstatēts mežacūkai Liepnas pagastā

Leta

2019. gada 9. novembris 10:01

206

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori šajā nedēļā konstatējuši 15 jaunus Āfrikas cūku mēra (ĀCM) saslimšanas gadījumus mežacūku populācijā, tostarp vienai mežacūkai Riebiņu novada Silajāņu pagastā, kur iepriekš ĀCM nebija konstatēts, liecina dienesta publiskotā informācija. Tāpat saslimšana ar ĀCM konstatēta četrām mežacūkām Vaiņodes novada Vaiņodes pagastā, trim mežacūkām Aizputes novada Kazdangas pagastā, divām mežacūkām Skrundas novada Nīkrāces pagastā, kā arī pa vienai mežacūkai Alūksnes novada Liepnas pagastā, Bauskas novada Ceraukstes pagastā, Kuldīgas novada Pelču pagastā, Līvānu novada Sutru pagastā un Ogres novada Ķeipenes pagastā.

Līdz ar to mežacūku populācijā ĀCM šogad kopumā konstatēts 346 mežacūkām 68 novadu 168 pagastos.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Kategorijas