Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Izskan „Horizonta” jubilejas sezona

Ilze Bogdanova

2009. gada 1. oktobris 08:50

1091

Interesanta, spraiga un dinamiska – tāda, pēc orientēšanās kluba „Alūksne” vadītāja Viļņa Veļķera vārdiem, izvērtusies orientēšanās sacensību seriāla „Horizonts” jubilejas sezona. Kopumā tajā iesaistījās vairāk nekā 300 dalībnieku, kas aizvadīja vismaz vienu no 16 kārtām.

Jāatgādina, ka jubilejas sezonas atklāšana norisinājās aprīļa vidū, kad, akcentējot tās īpašo nozīmi, dalībnieki pirmajā kārtā tika aicināti veikt distances ar tikpat daudz kontrolpunktiem, cik gadu „Horizontam” paliek – 25.

„Visas kārtas, galvenokārt, tika veidotas tā, lai atsvaidzinātu atmiņā sen piemirstas lietas un specifiku. „Rezultātā jubilejas sezona vairāk bija aktuāla orientēšanās sporta veterāniem, kas atceras sacensību pirmsākumus pirms 25 gadiem un tagad varēja salīdzināt, kā viss ir mainījies. Tajā pašā laikā nešaubos, ka arī jaunie sajuta svētku noskaņu, ņemot vērā, ka mēs visi jutāmies mazliet pacilātāki nekā citos gados,” atklāj V.Veļķeris.

Galvenās vērtības nemainās
Tiesa, neskatoties uz aizvadīto ceturtdaļgadsimtu, kas pagājis kopš sacensību seriāla pirmās sezonas, daudz kas ir mainījies, taču ne sacensību būtība – sniegt iespēju būt sportiski aktīviem visdažādāko vecumu cilvēkiem. „Katram dalībniekam ir savi iemesli, kāpēc viņš te piedalās, tāpat kā savas mazās uzvaras: vienam tā ir distances pabeigšana, otram - drauga apsteigšana, citam - iespēja uzlabot personīgos rezultātus, gatavojoties Latvijas mēroga sacensībām, bet vēl kādam „Horizonts” sniedz vienkāršu piedalīšanās prieku, ļaujot uz brīdi aizmirst par ikdienas rūpēm un problēmām,” par sacensību nemainīgajām vērtībām spriež V.Veļķeris.

Aizvadītajā nedēļā, aizritot sacensību pēdējai kārtai, noskaidroti arī jubilejas sezonas kopvērtējuma uzvarētāji: Toms Dandens (VA), Armands Lūkins (VB), Rolands Ozoliņš (VH), Māris Vabulnieks (V35), Viesturs Dandens (V45), Gunārs Auseklis (V55), Atis Anže (V65), Viktors Borisovskis (V18), Edgars Spirido (V16), Ardis Tukišs (V14), Jānis Veļķeris (V12), Reinis Rubins (V10), Inese Žīgure (SA), Iveta Veļķere (SB), Evita Zeile (SH), Aiva Skopāne (S35), Aina Rubene (S45), Lūcija Zariņa (S55), Sindija Širaka (S18), Laura Igaviņa (S16), Adrija Rubina (S12), Elīna Skopāne (S10). Viņu sumināšana, tāpat kā iepriekšējos gados, norisināsies orientēšanās sezonas noslēguma pasākumā novembra izskaņā, taču jau tagad ir zināms, ka balvās tiks pasniegta 21 zelta, 16 sudraba un 14 bronzas medaļas.


Uzstāda savdabīgu rekordu

Savdabīgu personisko rekordu sezonas pēdējā kārtā uzstādījis viens no pastāvīgajiem sacensību dalībniekiem gaujienietis Viesturs Dandens. Lai gan „Horizontā” viņš startē kopš otrās sezonas, tieši jubilejas sezonas pēdējā kārta kļuvusi par 200.reizi, kad viņš tajās startējis, neizlaižot nevienu kārtu. V.Dandens atklāj, ka šī skaitļa tuvošanās fiksēta jau pirms diviem gadiem, kad intereses pēc pārcilāti visu sacensību materiāli, kuros viņš piedalījies. „Tas man ir tāds unikāls personīgais rekords, par ko pats nebeidzu vien brīnīties,” viņš saka. „Atliek tikai priecāties, ka šajā laika posmā, kas ir vismaz desmit gadi, neesmu nevienu otrdienu slimojis vai bijis aizņemts neatliekamās darba darīšanās.”

Jautāts, kā jubilejas sezonas ieskaņas izpaudušās viņa gadījumā, V.Dandens norāda, ka ir bijis interesanti startēt vietās, kurās sen nav rīkotas sacensības, jo daudz kas ir kļuvis citādāks. Šī sezona devusi iespēju ļauties atmiņām arī par apstākļiem, kādos agrāk viss organizēts un kas saistīti ar laika uzskaiti, karšu kvalitāti, kontrolpunktiem, kā arī daudzām citām sacensībām piedienošām lietām. Tiesa, lielākais prieks esot par jauno paaudzi, kas savus pirmos startus aizvadījuši tieši „Horizonta” paspārnē. „Nu mazie zēni, kas uz sacensībām devās kopā ar vecākiem, izauguši par valsts čempioniem, par ko arī ir vislielākais gandarījums un pateicība šī seriāla organizatoriem,” uzsver V.Dandens.

Kategorijas