Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Biezpiena un ābolu kūka

Brigita Skaistkalne

2019. gada 15. novembris 00:00

24

Ilgi domāju, kuru no pēdējā laikā izmantotajām receptēm ieteikt arī jums svētku kūkas pagatavošanai. Lai gan šajā ir daudz dažādu izejvielu, pie šāda garduma tikt tomēr nebija pārāk sarežģīti. Mīklai miltus sajaucu ar cukuru, vanilīncukuru, sāli, olas dzeltenumu un sviestu. Masu viegli samīcīju un ieliku uz pusstundu ledusskapī. Pēc tam mīklu izlīdzināju ar cepamo papīru izklātā veidnē ar noņemamu gredzenu tā, lai veidojas arī apmalītes.
Ābolus pārgriezu uz pusēm un izņēmu serdes. Katliņā uzvārīju ābolu sulu ar ēdamkaroti cukura kopā ar 40 mililitriem ruma (brendija vietā). Sīrupā liku ābolu pusītes un apgrozot pavārīju 3 – 4 minūtes. Tad ābolus izņēmu, bet sīrupu saglabāju.
Vijīgas konsistences biezpienam piejaucu saldo krējumu, cukuru, pudiņa pulveri, cieti, ābolu sulas sīrupu un olu dzeltenumus (tā kā olas bija lielas, pildījumam izmantoju tikai divas). Stingrās putās tādējādi saputoju kopā trīs olu baltumus (arī to, kas palika no mīklai paredzētās olas) un iecilāju biezpiena masā. Lēju to veidnē izklātajā mīklā. Nedaudz iespiežot, virsū izvietoju arī ābolu pusītes ar griezuma vietu uz leju. Veidni liku sakarsētā cepeškrāsnī un stundu cepu 180 grādu temperatūrā. Kūku no veidnes izņēmu atdzesētu un pārkaisīju ar pūdercukuru.
Sastāvdaļas
Mīklai:
■ 280 gramu miltu,
■ 80 gramu cukura,
■ 150 gramu sviesta,
■ 1 olas dzeltenums,
■ vaniļas cukurs garšai,
■ šķipsniņa sāls.
Pildījumam:
■ 3 olas,
■ 100 gramu cukura,
■ 1 paciņa vaniļas pudiņa pulvera,
■ 1 ēdamkarote kartupeļu cietes,
■ 250 gramu biezpiena,
■ 150 mililitru saldā krējuma,
■ 3 – 4 āboli,
■ 50 mililitru ābolu sulas,
■ 50 mililitru brendija.

Kategorijas