Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pasniedz Ministru kabineta balvas

12. novembrī Alūksnes Kultūras centrā sveica Ministru kabineta balvas laureātus – sešas spilgtas personības, kuras ar savu neatlaidīgo un mērķtiecīgo darbu sniegušas ievērojamu ieguldījumu Latvijas attīstībā, saimnieciskajā vai sabiedriskajā darbībā. Laureāti saņēma Ministru kabineta Goda diplomu, Ministru kabineta balvas krūšu nozīmīti un naudas balvu 7115 eiro apmērā.


AUSTRIS GRASIS. Valodnieks, folklorists, pedagogs un sabiedriskais darbinieks balvu saņēma par nozīmīgu ieguldījumu latviešu kopienas veidošanā un latviskās identitātes stiprināšanu. “Par šiem nopelniem vispirms pateicos savai sievai Ievai Freibergai, kura mani visus šos gadus Latvijā ir stutējusi. Reiz ceļojumā man kāds turks teica – mēs Turcijā esam 40 miljoni turku, bet mums nav ne savas valodas, ne skolas, nemaz nerunājot par valsti, bet jums mazā Latvijā tas viss ir. Būsim lepni par to un auklēsim šo skaistāko zemi pasaulē arī turpmāk!” teica balvas saņēmējs.


LIDIJA LASMANE. Disidentei un Latvijas neatkarības cīnītājai balva par mūža ieguldījumu demokrātiskas un tiesiskas Latvijas valsts attīstībā, stiprinot nacionālās kultūras un morāles vērtības. Pasniedzot balvu, kultūras ministrs Nauris Puntulis teica: “Lietu patieso vērtību mēs parasti novērtējam tad, kad tās pazaudējam. Lidija Lasmane vislabāk no mums zina brīvības cenu un vērtību, dziļi sirdī to nosargājot cauri padomju okupācijas laikam un ar nevainojamu pašcieņu dzīvojot arī šodien tikai pēc iekšējās sajūtas. Man ir tas gods!”


VALENTĪNA EIDUKA. Vieglatlētikas trenere balvu saņēma par par ilggadēju un nozīmīgu ieguldījumu sporta attīstībā. “Visu dzīvi esmu pavadījusi ar šķēpu rokā. Balva jau gan nav tikai man, tā ir arī maniem audzēkņiem, kuri mani ir klausījuši. Ir bijis arī grūti, tādēļ tagad domāju, balva ir dabūta, varbūt ir jābeidz. Ja būtu skatījusies pasē, būtu beigusi jau sen. Ir vēl daži audzēkņi, kas man uzticas, tādēļ ceru nākamgad uz Olimpiādi Tokijā vēl aizbraukt. Medaļu gan solīt nevaru, bet centīšos darīt visu iespējamo. Liels paldies par lielo balvu!” ar humoru teica trenere.


JĀNIS KLOVIŅŠ. Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra direktors, Latvijas Zinātnes padomes priekšsēdētājs, bioloģijas doktors, asociētais profesors balvu saņēma par izcilu zinātnisko darbību un atjaunotnes veicināšanu zinātnē. Viņš var lepoties ar ārvalstu labākās paaudzes ieviešanu Latvijā, izveidojis valsts iedzīvotāju geno datu bāzi, realizējis daudzus pētniecības projektus un nodevis zināšanas jaunākajai paaudzei. “Ticiet man, nav nekas interesantāks, kā nodarboties ar zinātni. To es nekad mūžā negribētu pamest. Man patīk izaicinājumi, tas, kas ir kaut kas jauns, nezināms. Man patīk pats process. Šodien man ļoti daudziem cilvēkiem būtu jāsaka paldies par to, ka man ir palīdzējuši, jo tas viss, ko esmu darījis, nebūtu iespējams bez komandas darba,” atzina J. Kloviņš.


IVARS BALODIS. Vada invalīdu un viņu draugu apvienību “Apeirons”. Balva par nozīmīgu ieguldījumu, pārstāvot cilvēku ar invaliditāti intereses un veicinot sabiedrības izpratni. “Gan agrākos laikos, gan tagad brīžos, kad sabiedrība nezina, kā, un valsts nezina, kādā veidā, talkā nāk nevalstisko organizāciju brīvprātīgie, cilvēki, kuri nāk un parāda tos pareizos ceļus. Bieži vien mēs jūtamies kā karavīri, bet mēs vēlamies būt cilvēki, kuri dalās ar savām zināšanām, kuri redz pareizo virzienu, būt uzklausīti un saprasti, lai mūsu Latvija kļūtu labāka. Paldies par darbu, un lai neapdzistu tā uguntiņa, lai būtu vēlme atkal celties un darīt, lai mūsu cilvēki būtu laimīgi un vēlētos dzīvot Latvijā! Gods kalpot Latvijai!” saņemot balvu, teica I. Balodis.


SIA “MIKROTĪKLS”. Par ievērojamu atbalstu, sekmējot izglītības, zinātnes un veselības aprūpes attīstību, kā arī nozīmīgu ieguldījumu, veicinot Latvijas tautsaimniecības attīstību, balva sabiedrībai ar ierobežotu atbildību “Mikrotīkls”. Pasniedzot balvu, veselības ministre Ilze Viņķele teica: “Ja man būtu jāraksturo uzņēmums, es teiktu – tas ir kā Latvija. Daudz un smagi strādā, ir uzticams, spēj tikt galā arī ar emocionālām un sāpīgām lietām un tās pārvērst labos darbos. Uzņēmums ir arī tāds, kā mēs vēlētos, lai būtu Latvija – atvērts, inovatīvs, sadarbīgs un ar spēju uzņemt pie sevis cilvēkus ar dažādām pieredzēm no dažādām valstīm. Darbs, ko uzņēmums veic bērnu ar ļaundabīgiem audzējiem labā, ir nenovērtējams. Tas arī nes Latvijas vārdu pasaulē burtiskā veidā.”

Kategorijas