Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pēc kādiem principiem izvēlēties bērna rotaļlietu klāstu

 

2019. gada 16. novembris 00:00

45

Visiem bērniem patīk spēlēties ar rotaļlietām, tas ir interesanti, tā bērns atpūšas un pavada laiku. Rotaļāšanās laikā bērns iemācās jaunas prasmes un attīsta sevi, pats to īsti pat neapjaušot. Vecāku uzdevums ir piedāvāt bērnam rotaļlietas un priekšmetus, ar ko spēlēties. 


Tomēr tas nenozīmē neapdomīgu iepirkšanos rotaļlietu veikalā. Izvēle ir ļoti plaša, bet ne viss ir jūsu bērnam nepieciešams un noderīgs. Pēc kādiem pamatprincipiem vecākiem vajadzētu izvēlēties rotaļlietas, ko ielaist savā mājā un bērna ikdienā? 


  • Vecumam piemērotas un attīstošas rotaļlietas

Bērna rotaļlietu klāstu jāveido atbilstoši viņa vecumam un prasmēm, ko nepieciešams konkrētajā vecumā attīstīt. Tas nozīmē, ka rotaļlietu klāsts ir pa laikam ir jāatjauno un jāpapildina. Tomēr tas nenozīmē, ka vienmēr ir kaut kas jauns jāpērk, jo bērni itin labi var radoši un interesanti spēlēties arī ar priekšmetiem, kas atrodami mājās. Attīstošas rotaļlietas bērniem vecāki var izgatavot arī paši. Tāpat daudzas interesantas lietas var atrast virtuvē – bļodiņas, karotes un citas saimniecības lietas, ko bērniem patīk izmantot. 


Pērkot rotaļlietas veikalā, jāskatās, lai tās atbilstu bērna vecumam, nesaturētu sīkas detaļas, kas var apdraudēt mazākus bērnus. Pret drošību ir jāattiecas ļoti nopietni, jo it kā nevainīga rotaļlieta var izrādīties bērnam bīstama. Vecākiem jāizvērtē katra lieta, ko viņi iedod savam bērnam.


  • Kvalitāte pāri kvantitātei

Vecākiem ir vēlme sagādāt saviem bērniem visu to labāko, tāpēc nereti viņi aizraujas ar rotaļlietu pirkšanu un dara to pēc kvantitātes principa. Tomēr vajadzētu būt savādāk – par prioritāti izvirzīt kvalitātes faktoru. Bērnam nevajag daudz rotaļlietu, bet gan dažas labas un noderīgas. Labāk ieguldīt vairāk naudas kvalitatīvās, attīstošās un funkcionālās rotaļlietās, kas bērnam kalpos ilgāku laiku. Tādā veidā arī būs mazāk problēmu ar mūžīgo nekārtību istabā, jo bērniem ir grūti organizēt un sakārtot lielu daudzumu rotaļlietu.


  • Dabiski un bērnam draudzīgi materiāli

Vēl viens faktors, ko noteikti nevajadzētu aizmirst, izvēloties rotaļlietas, ir to sastāvs. Mazi bērni apkārtējo pasauli iepazīst caur muti, tāpēc rotaļlietas tiek arī pagaršotas. Lai nekaitētu bērnu veselībai, labāk izvēlēties rotaļlietas kas izgatavotas no draudzīgiem materiāliem, piemēram, no koka, lina, kokvilnas un citiem materiāliem. Protams, rotaļlietu plaukti nav iedomājami arī bez plastmasas rotaļlietām, tās vajadzētu izvēlēties īpaši rūpīgi, lai mājā nokļūtu tikai kvalitatīvas plastmasas rotaļlietas, kas nesatur kaitīgas vielas un atbilst CE sertifikāta standartiem. Vienmēr jāpārliecinās, ka uz iepakojuma ir šis CE marķējums. 


  • Mīkstās rotaļlietas – dažas un īpašas

Gan bērniem, gan vecākiem ir vājība pret mīlīgām mīkstajām rotaļlietām. Tās patiesi ir jaukas. Bērni tādas vēlas, arī ciemiņi bieži atnes tieši mīkstās rotaļlietas. Tomēr ar to daudzumu mājā nevajadzētu pārspīlēt. Pietiks, ja ir dažas īpašas mīkstās rotaļlietas. Ja arī ienāk kāda jauna, tad no kādas citas vajadzētu atvadīties. Mīkstās rotaļlietas ir labas guļammantiņas, bērni tās arī izvēlas par savām mīļmantiņām. Bet jāatceras, ka mīkstajās rotaļlietās uzkrājas putekļi, netīrumi un alergēni, tāpēc tās īpaši rūpīgi jātīra. Ja bērns ir alerģisks, tad mīkstās rotaļlietas lielā vairumā mājās noteikti nevajag turēt. 


Pērkot mīkstās rotaļlietas, var izvēlēties arī tādas, kam ir pievienotā vērtība, piemēram, tās ir ar attīstošiem elementiem, tausti un citas maņas stimulējošas. Šādas mīkstās rotaļlietas varat atrast “Chicco” veikalā: https://www.chicco.lv/preces/rotallietas/mikstas.html.


  • Rotaļlietas ar plašu funkcionalitāti

Lai rotaļlieta būtu vērtīga un noderīga, kā arī neapniktu, jāizvēlas tādas, kas ir ar plašu funkcionalitāti, kas nav paredzētas tikai vienam konkrētam pielietojumam, bet ar fantāzijas palīdzību var iegūt ļoti plašu pielietojumu daudzās rotaļās un lomu spēlēs. Pie šāda tipa rotaļlietām noteikti var pieskaitīt konstruktorus un dažāda veida klučus, no kuriem bērns var būvēt, ko vien vēlas. Vēl bērniem patīk dažādas dzīvnieku figūriņas, ko var krāt, papildināt to klāstu, iesaistīt rotaļās. Ja rotaļlieta ir ierobežota savā pielietojumā, tad tā ātri apnīk un jau pēc dažām nedēļām stāv mantu kastē, neskatoties uz to, ka tā varbūt maksāja tiešām lielu naudu.


  • Veiciet mantu rotāciju

Bērni nevar un negrib spēlēties uzreiz ar lielu daudzumu rotaļlietu. Lai noturētu interesi un radītu sajūtu, ka atkal ir jaunas rotaļlietas, vecāki var daļu no rotaļlietām nolikt, bet pēc kāda laika tās nomainīt, uz kādu laiku noglabājot atkal citas mantiņas. Ja bērns rotaļlietu nav redzējis, piemēram, mēnesi, pēc tam tā viņam atkal šķitīs kā jauna. Tas mazinās vajadzību pirkt kaut ko jaunu, ko bērns veikalā ierauga. 



Kategorijas