Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnē svin Bībeles muzeja 29. dzimšanas dienu

Teksts un foto Dace Plaude

2019. gada 17. novembris 07:58

4147

Nākamgad apritēs 30 gadi, kopš savu darbību sāka Ernsta Glika Bībeles muzejs. Tas pamudinājis muzeja vadītāju Solveigu Selgu atkal aktualizēt E. Glika būtiskāko devumu – pirmo Bībeles tulkojumu latviešu valodā.

Sestdien svinēja muzeja 29. dzimšanas dienu un muzeja vadītāja S. Selga un kultūrvēsturnieks Jānis Polis prezentēja muzejā realizēto projektu „Alūksne – Ernsta Glika dzīves un darbības centrs”. Tā ietvaros izveidota  shēma, kurā atainots viņa ceļš no dzimtās Vetīnes līdz Rīgai un tālāk – Daugavgrīvas cietoksnim, kur viņš strādāja, tad uz Alūksni un beigās uz Maskavu, kur Gliks pavadīja mūža nogali. Izveidots arī ceļa norāžu stabs, kas  novietots Alūksnes evaņģēliski luteriskās baznīcas tornī. Projekts realizēts ar Alūksnes novada pašvaldības atbalstu.

Pasākums bija kultūrvēsturiski izzinošs ceļojums, jo S. Selga un J. Polis šovasar izbraukuši iespējamo Glika ceļa maršrutu no Daugavgrīvas cietokšņa līdz Alūksnei un arī par to stāstīja savā prezentācijā. Savukārt Alūksnes Mūzikas skolas skolotāja Inita Čerbikova pastāstīja par savu gājienu pa Santjago ceļu, kas ir viens no populārākajiem svētceļnieku maršrutiem Eiropā.

Kategorijas