Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Jumta konstrukcija

 

2019. gada 30. novembris 00:00

157

Jumta konstrukcija būtībā ir rāmis jeb pamats, kam tiek pārklāts jumta segums. Jumta konstrukcijas struktūra sastāv no kopnēm, kas nodrošina jumta formu un jumta apšuvumu. Jumta konstrukcijas formu veido secīgi novietotas kopnes, kas pārklāj būvi no viena gala līdz otram.


No kāda materiāliem tiek ražotas jumta konstrukcijas?

Jumta konstrukcijas tiek ražotas no diviem materiāliem – koka vai metāla. Lielu objektu būvniecībā visbiežāk tiek izmantotas metāla jumta konstrukcijas, lai gan koka kopnes ir iespējam izmantot lielos objektos, bet dzīvojamo māju būvniecībā gandrīz vienmēr tiek izvēlētas koka jumta konstrukcijas. Koka jumta konstrukcija – kopes ir visbiežāk sastopama privātmājās, bet arī lauksaimniecības ēkās, daudzīvokļu mājās u.c.


Jumta konstrukcija privātmājām

Kokmateriāla savienošanas tehnoloģiju ar metāla plāksnēm ļoti plaši pielieto dzīvojamo māju būvniecībā. Šāds konstruktīvais risinājums palīdz daudz ātrāk un ekonomiskāk uzstādīt nepieciešamo jumta konstrukciju. Konstruktīvajai daudzveidībai un detaļu daudzveidībai nav robežu, kas sniedz ļoti plašas dizaina iespējas. Pēc klienta vēlmēm projektā iespējams iekļaut arī eksponētas koka kopnes, kas ļaus redzēt kopnes no ēkas iekšienes.


20191120-1618-jumta-konstrukciju-razosan

Jumta konstrukcijas montāža

Jumta konstrukcijas montāžas laikā svarīgi ievērot vairākus priekšnosacījumus. Pirmkārt, koka kopnes jāmontē saudzīgi, ievērojot visus drošības noteikumus. Otrkārt, koka kopnes jānovieto precīzi vajadzīgajā vietā un jānostiprina pie mūrlatas. Savienojuma vietās starp mūrlatu un kopni ieteicams izmantot Simpson Strong Tie metāla detaļas.

Kategorijas