Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Labklājības ministrija atgādina - vēža slimnieki var saņemt psihoemocionālu atbalstu

"Alūksniešiem.lv"

2019. gada 21. novembris 16:07

39

Labklājības ministrija atgādina par iespējām saņemt psihoemocionālu atbalstu vēža slinmiekiem, kuriem pēc ārstēšanas kursa beigām noteikta prognozējama vai pirmreizēja invaliditāte. Atbalstu var saņemt arī slimnieku tuvinieki, alukniesiem.lv informēja Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists Egils Zariņš.

Viņš konkretizēja, ka slimniekam vienam vai kopā ar tuvinieku vienu reizi pēc audzēja ārstēšanas kursa beigām no valsts budžeta tiek finansētas sešu dienu ilgas nodarbības. Tās notiek grupā, ir nodrošināta izmitināšana.

Kursa mērķis ir panākt onkoloģiskā slimnieka psiholoģiskās pašsajūtas un fiziskās funkcionēšanas spēju uzlabojumu, seksuālo labsajūtu, tajā skaitā spēju pieņemt savu ķermeni, paaugstināt sociālo funkcionēšanu un darba spējas.

Zariņš atgādina, ka Saeima otrajā lasījumā ir apstiprinājusi grozījumus Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā. Tie paredz, ka pakalpojumu pēc ārstēšanās kursa beigām, pamatojoties uz ārstējošā ārsta speciālista rekomendāciju, varēs saņemt arī tie slimnieki, kuriem nav noteikta pirmreizēja vai prognozējama invaliditāte. Pēc likuma grozījumu stāšanās spēkā valsts apmaksātais psihosociālās rehabilitācijas pakalpojums būs pieejams arī šiem slimniekiem.

Pakalpojuma mērķis būs nodrošināt šim cilvēkam un vienam viņa izvēlētam tuviniekam profesionālu informāciju par slimību un iespējām turpināt pilnvērtīgu dzīvi, palīdzēt novērst emocionālo spriedzi un panākt savstarpēju psihoemocionālu atbalstu, lai veicinātu personas atgriešanos sabiedrībā.

Valdība ir noteikusi , ka pakalpojumu nodrošina onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība "Dzīvības koks", kur var pieteikties tie, kuriem pakalpojums nepieciešams.



Kategorijas