Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kam kontaktlēcas būs piemērotākais redzes korekcijas līdzeklis

 

2019. gada 28. novembris 00:00

60

Cilvēkiem ar redzes traucējumiem ir nepieciešams izmantot kādu no redzes korekcijas līdzekļiem, lai uzlabotu dzīves kvalitāti. Laba redze ir ikdienas nepieciešamība, lai varētu lasīt, strādāt, mācīties, orientēties apkārtējā vidē, spētu vadīt auto un darītu tik daudzas citas lietas. Redzes korekcijai visbiežāk izvēlas brilles, kas ir senākais redzes korekcijas līdzeklis. Tāpat nereti redzes traucējumi uz visiem laikiem tiek izlaboti ar operācijas palīdzību. Tomēr arvien pieaugošu popularitāti redzes koriģēšanai iegūst kontaktlēcas. Tās ir piemērotas gandrīz ikvienam un ļauj iegūt jaunas ērtības savā ikdienā.

Tiem, kuri ir aktīvi un vienmēr kustībā

Viena no būtiskākajām kontaktlēcu priekšrocībām ir tā, ka var pilnībā izbaudīt dinamisku un aktīvu ikdienu, nedomājot par to, ka var nokrist vai pazust brilles. Kontaktlēcu klātbūtne nav jūtama dienas dinamiskajā ritmā. Kontaktlēcas būs labākais risinājums tiem, kuri nevēlas būt ierobežoti savās aktivitātēs, negrib domāt par to, kur likuši brilles, vai tās ir drošībā, vai ir līdzi drāniņa, ar ko notīrīt briļļu stiklus utt.

Tiem, kuru ikdiena nav iedomājama bez sporta

Vairums sportistu, kuriem nepieciešama redzes korekcija, izvēlas kontaktlēcas, jo brilles ievērojami ierobežo iespējas sportā un aktīvā dzīvesveidā. Ar kontaktlēcām sportiskās iespējas ir gandrīz neierobežotas, nav jādomā, vai brilles netiks traumētas, vai būs iespējams uzlikt speciālo ekipējumu un aizsargtērpu, kas daudzos sporta veidos ir nepieciešams.  Kontaktlēcas var būt risinājums arī skolēniem, kuri briļļu dēļ jūtas neveikli skolā un nespēj pilnvērtīgi piedalīties sporta nodarbībās, arī izjūt psiholoģisku diskomfortu. Kontaktlēcas drīkst nēsāt arī bērni, ja viņi apguvuši lēcu lietošanu un kopšanu.

Tiem, kuri bieži ceļo

Ceļojumu laikā ir labi, ja līdzi ir pēc iespējas mazāk traucējošu lietu un sīkumu, ko var pazaudēt un sabojāt. Tāpēc ceļojuma laikā visērtākās ir vienas dienas kontaktlēcas, kas jau ir gatavas lietošanai. Katru dienai ir jauns un sterils lēcu pāris. Nav nepieciešams ņemt līdzi lēcu kopšanas piederumus. Jāsagādā tikai vienas dienas kontaktlēcas pietiekamā daudzumā.

Tiem, kuri grib kontrolēt savu stilu

Lai gan iespējams iegādāties dažāda dizaina brilles, tomēr tās kaut kādā mērā ietekmē un izmaina cilvēka ārējo izskatu. Ne visiem patīk, kā viņiem izskatās brilles. Kontaktlēcas šajā ziņā nekādā veidā neietekmē nēsātāja ārējo izskatu, ja vien viņš pats to vēlas un izmanto krāsainās lēcas. Kontaktlēcas ļauj kontrolēt un veidot ārējo tēlu pēc saviem ieskatiem. Bet krāsainās lēcas dod iespēju gan paspilgtināt savu esošos acu krāsu, gan nomainīt to pret citu, ja ir tāda vēlme un nepieciešamība. Krāsainās lēcas pieejamas ļoti plašā izvēlē katrai gaumei: https://www.lensor.eu/lv/lens/colored/.

5 soļi, kā atbildīgi un droši lietot kontaktlēcas

Lai redzes korekcijai sāktu izmantot kontaktlēcas, ir jāsper daži soļi, kas garantē, ka kontaktlēcu izmantošana ir ērta, droša un sniedz vajadzīgos redzes un dzīves kvalitātes uzlabojumus.

1.Jādodas vizītē pie redzes speciālista.
Pārbaudes laikā speciālists noteikts, vai varat izmantot lēcas, kādas būs piemērotākās, kāds lēcu stiprums nepieciešams. Kā arī tiks sniegta konsultācija par lēcu pareizu lietošanu. Saņemsiet recepti ar vajadzīgajām norādēm lēcu iegādei.

2.Jāiegādājas lēcas atbilstoši izsniegtajai lēcu receptei.
Kontaktlēcu iegāde jāveic saskaņā ar ārsta izsniegto recepti, kur būs norādīti lēcu parametri. Lēcu iegāde jāveic tikai pie uzticamiem pārdevējiem, kuri piedāvā kvalitatīvu produkciju, tās uzglabāšanu un transportēšanu.

3.Jāievēro lēcu pareiza ielikšana un izņemšana.
Pēc tam, kad lēcas iegādātas, rūpīgi jāseko tam, lai kontaktlēcas tiktu pareizi izmantotas, ieliktas un izņemtas. Ja nepieciešams, var izmantot video pamācības, kas atrodamas internetā, var arī konsultēties ar optometristu.

4.Stingri jāievēro higiēna, darbojoties ar lēcām.
Vienmēr jāatceras par roku higiēnu, aiztiekot kontaktlēcas. Tas ir ļoti būtiski, lai uz lēcām un acīs nenokļūst svešķermeņi un baktērijas, kas varētu apdraudēt acu veselību.

5.Laikus jāveic lēcu nomaiņa pret jaunām.
Katram lēcu veidam ir savs noteikts lietošanas laiks, kas jāievēro gan diennakts, gan mēneša ietvaros. Lēcu nomaiņa ir jāveic stingrā saskaņā ar ražotāja un redzes speciālista norādēm.

Kategorijas