Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Tēriņi svētku laikā - kā neiekrist parādos

 

2019. gada 27. novembris 08:33

98

Ja pietrūkst naudas svētku laikā ir viegli krist panikā, un pat sākt domāt par radikāliem veidiem kā iegūt naudu aizņemoties no bankas vai aizdevēja. Pirms iekļūšanas parādos, apsveriet šos četru padomus par to kā izvairīties no pārsteidzīgu lēmumu pieņemšanas naudas jautājumos.

1. Ātri, bet ne vienkārši
Kuram gan nepatīk ātra nauda? Pēdējo gadu laikā popularitāti ir guvuši tā saucamie īstermiņa kredīti jeb ātrie kredīti. Tas ir aizdevuma veids, kas dod jums naudu īstermiņā, bet tajā pat laikā, tas var ievilkt jūs slazdā, jo īpaši, ja nepievēršat uzmanību faktam, ka šādi kredīti ir jāatdod īstermiņā - parasti pāris mēnešu laikā. Lai arī šādus kredītus ir viegli atrast tiešsaistē, tas nenozīmē, ka tas vienmēr būs labākais risinājums, drošāk ir aizņemties kredītlīniju, maksājot tik cik aizņematies.

2. Vai tas tiešām kredīts ir vienīgais risinājums?
Protams, ir situācijas, kad naudas aizdevums var būt vienīgais risinājums, tomēr vajadzētu cieši aplūkot šos iemeslus par aizņemšanos. Pirmkārt, pajautājiet sev kādam nolūkam jums ir nepieciešama nauda?
    • Ziemas atvaļinājumam
    • Ziemassvētku dāvanām
    • Jaunam sezonas  apģērbam
Lai arī mirklī, kad vēlāties tērēt savu naudu kādām no šīm iecerēm šķiet, ka tas ir pareizi, ir vērts apdomāt vai šādi naudas tēriņi uzlabos jūsu dzīvi ilgtermiņā. Pieņemot lēmumu par šādiem pirkumiem, atgādiniet sev - kādi ir jūsu ilgtermiņa mērķi.

3. Budžeta pārskatīšana
Aptaujā, kas tika veikta 2017. gadā tika norādīts, ka tikai apmēram 55% Latvijas iedzīvotāju plāno savu budžetu. Pēc tā varam secināt, ka visticamāk šī brīža rādītāji varētu būt līdzīgi. Tomēr šāda statistika ir pamats satraukumam - aptuveni puse Latvijas iedzīvotāju neplāno savas finanses.
Ir daudz veidu kā samazināt finanses, ietaupīt naudu un piesaistīt papildus naudas līdzekļus. Bieži vien mēs varam atstāt savus finanšu ieradumus putekļainā kaudzē, pieņemot, ka ‘’viss jau ir kārtībā.’’ Tā vietā, izaiciniet sevi skatīties pretī patiesībai - smagi strādājot, plānojot, jūs varēsiet tikt uz priekšu un izvairīties no parādiem Ziemassvētku laikā.

4. Vai ģimene un draugi var palīdzēt?
Nav laba ideja aizņemties naudu no draugiem un ģimenes, ņemot vērā faktu, ka gandrīz lielākā daļā gadījumu šī nauda netiek atgriezta. Tomēr, ja jūs esat atbildīgs pret naudu, un esat pārliecināts, ka tu varēsiet atdot, tad tas varētu būt labs risinājums, lai palīdzētu izvairīties no parādsaistībām ar aizdevējiem.

Tomēr, ja nevarat būt pārliecināts, ka varat atmaksāt naudu, jums nevajadzētu apsvērt naudas aizņemšanos no draugiem un ģimenes locekļiem vai vismaz paļauties uz iespēju, ka viņu naudas atdošana var tikt ieildzināta. Īpaši piesardzīgiem jābūt aizdevumiem no ģimenes un draugiem, kuri paši nav labā finansiālā stāvoklī.

Ja jums rodas grūtības ar naudu, un ja esat nonācis parādos pats sev, ir laiks izpētīt visus citus iespējamos veidus kā savu situāciju risināt bez ātrā vai jebkāda cita kredīta. Jūs varat krist panikā, bet vislabāk ir saglabāt mieru, un paskatīties uz situāciju no malas. Esiet godīgs pret sevi un savām finansēm. Ja jūs esat izpētījis savu situāciju un vēl joprojām jums ir nepieciešama palīdzība, ieteicams konsultēties ar kredītu speciālistu.

Kategorijas