Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Brauciens uz Horvātiju Erasmus+ projekta “Diversity and culture make the UNION” (DACMU) ietvaros

No 10.-16.novembrim Ojāra Vācieša Gaujienas pamatskolas 4 skolnieces un skolotājas Vizbulīte Jaukule un Gunita Ķelpa devās uz Dardas pamatskolu Horvātijā, lai pārstāvētu skolu un Latviju Erasmus+ projekta “DACMU” daudzveidīgajās aktivitātēs.

Vizītes galvenie mērķi bija paaugstināt projektā iesaistīto skolēnu zināšanas par horvātu zemi un kultūru, iepazīt horvātu kultūras mantojumu – mūziku, dejas, dabu un ēdienu, veicināt sadarbību starp projekta dalībvalstīm – Horvātiju, Latviju, Portugāli, Spāniju, Itāliju un Kipru, veicināt nelabvēļīgās situācijās esošu bērnu iekļaušanu sabiedrībā, iedrošināt skolēnus mācīties un lietot svešvalodas.

Visu nedēļu meitenes – Jūlija Katrīna Celenberga, Zanda Allika, Megija Lukjanoviča un Žanete Jāņkalne - dzīvoja horvātu ģimenēs. Tas nozīmē, ka viņām izdevās iepazīt horvātu dzīvesveidu, vērtības, kultūru, valodu, kā arī sniegt informāciju par mūsu Latviju.

Mobilitātes galvenā tēma “Horvātijas kultūras mantojums” vijās cauri visām aktivitātēm.

Pirmdien no galvaspilsētas Zagrebas devāmies uz skaisto Plitvices ezeru nacionālo parku. Lai arī laikapstākļi mūs nelutināja, mums izdevās izbaudīt šo unikālo dabas parku ar neskaitāmiem ezeriem un ūdenskritumiem. Vēlā vakarā ieradāmies Dardā .

Otrdien visi projekta dalībnieki iepazinās ar skolu, vēroja Dardas skolēnu sagatavotās prezentācijas par Horvātiju, tās ievērojamākajiem cilvēkiem, izgudrojumiem. Mūs priecēja arī neliels muzikāls koncerts. Tālāk sekoja ‘ledus laušanas’ jeb iepazīšanās aktivitātes un horvātu deju mācīšanās, kas nemaz nebija viegli. Savukārt horvātu valodas stunda nemaz nešķita tik grūta, jo tajā varēja rast nelielu līdzību ar krievu valodu. Klausījāmies arī portugāļu partneru prezentāciju par viņu valsti un skolu. Skolotājas tika iepazīstinātas ar Horvātijas izglītības sistēmu un mācību procesa organizēšanu skolā, kas mazliet atšķiras no Latvijas. Pamatskolu horvātu skolēni beidz 8.klasē, stundas ir 45 minūtes garas un vērtēšanas sistēma ir 5 ballu sistēmā. Vēl tikām informēti par bērnu ar īpašām vajadzībām apmācību šajā skolā.

Nākošajā dienā devāmies uz Baranjas etnogrāfisko muzeju iepazīt horvātu vēsturi, darba tikumu, senos amatus un piedalījāmies 2 praktiskās nodarbībās. Vēl apmeklējām “Kopački Rit” dabas parku. Pēcpusdienā skolēni apmeklēja sporta centru, savukārt skolotājas devās iepazīt Vučedolu kultūru interaktīvā muzejā. Ļoti emocionāls bija pilsētas Vukovaras apmeklējums, kas nesenajā Horvātijas karā 1991.gadā tika iznīcināta. Klausījāmies horvātu skolotāju atmiņu stāstus par šo laiku un tas tiešām bija aizkustinoši.

Ceturtdien skolēni aktīvi un radoši darbojās darbnīcās - taisot kaklarotas un grāmatzīmes izmantojot horvātu vecos burtus, un dizainējot savus tautu tērpus no papīra. Un tad jau laiks iepazīt Itāliju un Latviju. Ar filmiņu un prezentāciju palīdzību mēs stāstījām par Latviju, savu novadu un skolu, mācījām dziesmu “Seši mazi bundzinieki”, kopā gatavojām latviskās piespraudes un stāstījām, kāpēc mēs tās nēsājam visu novembra mēnesi un uzstāšanās beigās visus cienājām ar Laimas konfektēm. Bijām priecīgas saņemt labas atsauksmes par paveikto. Pēcpusdienā devāmies iepazīt šī reģiona centru – Osijeku.

Vizītes pēdējā diena sportiska – izmēģinājām senos sporta veidus. Meitenes ar savām komandām ieguva labus rezultātus. Jauki bija tas, ka komandās tika iekļauti šīs skolas bērni ar īpašām vajadzībām. Diena turpinājās ar iepirkumu maisiņu apgleznošanu, ko meitenes uzdāvināja skolotājām un virtuālu Spānijas un Kipras iepazīšanu. Skolotājas vēl apmeklēja autisma un speciālās izglītības centrus Osijekā. Diena noslēdzās ar atvadu koncertu, vecāku gatavotiem tradicionāliem ēdieniem, dejām un dziesmām.

Šis brauciens noteikti bija ļoti vērtīgs ikvienai no mums. Iegūta jauna pieredze, izbaudīta horvātu viesmīlība un iepazīts horvātu bagātais kultūras mantojums, izmantotas un uzlabotas svešvalodu zināšanas, iegūti jauni draugi.

Tagad rūpīgi jāpilda nākošie projekta uzdevumi un jāgatavojas nākošajai mobilitātei martā Portugālē, kā arī ārzemju viesu uzņemšanai pie mums Gaujienā jau maijā.

Kategorijas