Aluksniesiem.lv ARHĪVS

No nākamā gada nedaudz samazināsies elektrības rēķini

"Alūksniešiem.lv"

2019. gada 28. novembris 15:43

208

AS "Sadales tīkls" no 2020.gada 1. janvāra samazina sadales sistēmas pakalpojumu tarifu mainīgo komponenti vidēji par astoņiem procentiem, medijus informēja uzņēmuma preses sekretāre Tatjana Smirnova.

Elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifus 27. novembrī apstiprināja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK), paredzot samazinātu diferencēto tarifu mainīgo komponenti - maksu par elektroenerģijas sadalīšanu.
Komponente par pieslēguma maksas nodrošināšanu (fiksētā maksa) paliek nemainīga, bet sadales pakalpojumu tarifi tādejādi samazinās vidēji par 5,5%.

Piemēram, mājsaimniecībai ar 1 fāzes elektrotīkla pieslēgumu un elektroenerģijas patēriņu 100 kWh (kilovatstundas) mēnesī, elektrības rēķinā maksa par elektroenerģijas sadalīšanu samazināsies par 6,0%. Savukārt, ja mājsaimniecībai, kura apkurē izmanto siltumsūkni, ir 3 fāžu un 25A elektrības pieslēgums un elektroenerģijas patēriņš mēnesī ir 1000 kWh, rēķins samazināsies par 7%.
Lielākie ieguvēji no tarifu mainīgās komponentes samazinājuma būs tie elektroenerģijas lietotāji, kuri elektrotīkla pieslēguma jaudu izmanto efektīvi, tas ir, patērē atbilstoši uzstādītajai jaudai, to maksimāli noslogojot, kā arī klienti, kuriem elektroenerģijas patēriņš ir nakts laikā un ir izvēlēts S3 tarifa plāns.

Lietojot elektroenerģiju nakts laikā, piemēram, attiecīgi noregulējot apsildes iekārtas un siltumsūkņus, lietojot veļas žāvētājus vai uzlādējot elektroautomobiļus, tiek atslogots elektrotīkls dienas laikā, kas nozīmē, ka AS "Sadales tīkls" ir iespēja nodrošināt jauniem klientiem elektrotīkla pieslēgumu ātrāk un lētāk, neizbūvējot papildu jaudas.

Klientu rēķinos sadales sistēmas pakalpojums veido aptuveni vienu trešo daļu izmaksu, ko sastāda gan sadales sistēmas operatora izmaksas, gan aptuveni 25% apmērā - arī neatkarīgā pārvades operatora "Augstsprieguma tīkls" pakalpojuma izmaksas, kas nav mainījušās. Klienti tarifu izmaiņas redzēs janvāra elektroenerģijas rēķinā, ko saņems februārī.

Kategorijas