Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Rosīgais namiņš Lielā Ezera ielā

“Alūksnes muzeja objektu kartotēkā norādīts, ka nams Lielā Ezera ielā 13  20. gadsimta sākumā piederēja kurpniekam K. Alvateram. Alūksniešu atmiņas vēsta, ka pēc kurpnieka nāves, 1910. gadā, namīpašums nonācis viņa mantinieku pārvaldībā. 1920. gadu sākumā ēkā kādu laiku mājojuši

7. Siguldas kājnieku pulka karavīri, bet vēlāk šeit atvērts M. Veinbergas maizes veikals, kā arī E. Malmgren jaunkundzes klaviernodarbību kabinets,” stāsta Alūksnes muzeja vēsturniece Zanda Pavlova.

Periodikas slejas vēsta, ka pirmās brīvvalsts laikā ēkā atradušies dzīvokļi, telpas īrējuši arī dažādi uzņēmēji un tirgotāji. Piemēram, 1928. gada 26. jūlija “Malienas Ziņās” var lasīt: “Uzmanību! Esmu atvēris būvu un mēbeļu mehānisku darbnīcu Lielā Ezerā ielā Nr. 13. Ar elektrodzinējspēku. Mašīnas pēc jaunākās konstrukcijas. Pagatavoju durvis, logus, mēbeles, pulierētas un lakotas, sevišķi baltas lakotas mēbeles, kā arī uzņēmu mīkstas mēbeles un polsterdarbus.  Darbs apzinīgs. Cenas mērenas. Lūdzu pārliecināties. Augstcienībā - O. Rutciņš.” Sludinājumos var atrast ziņas, ka 1930. gados šeit atradusies arī Grēna koloniālpreču tirgotava, M. Zordes galošu labošanas darbnīca, kā arī kurpnieka Graša dzīvoklis.

1940. gadā nams nodedzis lielajā ugunsgrēkā, bet vēlāk tā vietā uzcelts tagadējais – dzīvojamā “sēnīte.”

Kategorijas