Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vienkāršotie Cēzara salāti

Brigita Skaistkalne

2019. gada 29. novembris 00:00

171

Tā nu bija sagadījies, ka nekad un nevienā ēstuvē vēl nebiju baudījusi Cēzara salātus, tādēļ vēlējos ko līdzīgu beidzot pagatavot pati. Tiesa gan, šoreiz izvēlējos vienkāršoto variantu. Kā izlasīju, saskaņā ar nostāstiem, šis nosaukums nav radies par godu varenajam Romas imperatoram Jūlijam Cēzaram. Tā pirmsākumi meklējami Ziemeļamerikā, un ēdiens nosaukts par godu tā radītājam – itāļu izcelsmes pavāram Cēzaram Kardīni (Caesar Cardini). 20. gadsimta divdesmitajos gados, ASV Neatkarības dienā, viņa restorānā nav bijuši gatavi apkalpot tik lielu apmeklētāju skaitu, jo ēdiens beidzies. Tad nu viņš pagatavojis salātus no tā, kas tolaik virtuvē bijis. Bet man tie izdevās šādi.
Mērcītei izvārīju olas, atdzesēju un atdalīju tām dzeltenumus no baltumiem. Ķiplokus spiedē sasmalcināju. Tos saberzu kopā ar olu dzeltenumiem, sinepēm, sāli un citrona sulu. Visbeidzot maisot pielēju olīveļļu un ļāvu mērcei nedaudz nostāvēties.
Salātiem izmantoju pasālītā ūdenī izvārītu cāļa krūtiņas fileju. To sadalīju mazākos gabaliņos, uzkaisīju piparus, mazliet sāls, apslacīju ar sojas mērci un apcepu eļļā.
Noskaloju, apsusināju un saplucināju lapu salātus. Cāļa gaļu, saplucinātās salātlapas, baltmaizes grauzdiņus (ja vēlamies, tos varam pagatavot paši, apcepot ķiploku eļļā), kā arī sagrieztas vārītās olas samaisīju, kārtoju uz salātlapām un pārlēju ar mērcīti. Greznoju ar sagrieztiem tomātiem (te derēs gan lielie, gan ķirštomātiņi) un pārkaisīju ar rīvētu cieto sieru.

Sastāvdaļas
■ 200 gramu cāļa krūtiņas filejas,
■ 1 tomāts,
■ 1 tējkarote sojas mērces,
■ 40 gramu Parmas siera,
lapu salāti,
■ paciņa baltmaizes grauzdiņu,
■ 2 vārītas olas,
■ sāls, pipari.

Mērcītei:
■ 60 mililitru olīveļļas, 2 olas, 3 ēdamkarotes citrona sulas, 2 tējkarotes sinepju, 2 ķiploka daiviņas, sāls, pipari.

Kategorijas