Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kucēniem pēc trīs mēnešu vecuma vajadzēs pasi

"Alūksniešiem.lv"

2019. gada 29. novembris 09:28

64

No nākamā gada kucēniem, sasniedzot trīs mēnešu vecumu, vajadzēs Eiropas Savienības valstīs atzītu dzīvnieka pasi, ceturtdien par šādiem grozījumiem Veterinārmedicīnas likumā lēma Saeima.

Latvijas Veterinārārstu biedrības priekšsēdētāja Māra Viduža informēja medijus, ka pieņemtie grozījumi „veicinās suņu turēšanas paradumu maiņu Latvijā un stiprinās īpašnieku atbildību, tā veicinot arī sabiedrības drošību. Savukārt pazudušos mājas mīluļus varēs ātrāk atdot īpašniekiem”.

Pase būs vienīgais dokuments, kur vienkopus pieejama visa informācija par dzīvnieku, tai skaitā dzīvnieka mikročipa numurs, tā ievadīšanas vieta, informācija par dzīvnieka īpašnieku, dzīvnieka vakcinācijām un veselības stāvokli. Tāpat likumā būs noteikts, ka pēc mikročipa ievadīšanas tam būs jābūt reģistrētam valsts vienotajā reģistrā - Lauksaimniecības datu centra reģistrā.

Likuma grozījumi paredz, ka nākamie īpašnieki, kas gribēs legāli iegādāties kucēnu, tagad varēs pamatoti pieprasīt, lai kucēns piedāvājuma brīdī būt vakcinēts, apzīmēts ar mikročipu, kas reģistrēts valsts vienotajā reģistrā, un tam būtu sava unikāli numurēta pase.
Tai pašā laikā suņu saimniekiem, kas jau ir saņēmuši suņu vakcinācijas apliecību, līdz šim saņemtais dokuments nebūs jāmaina, jo tas būs derīgs visu suņa mūžu.

Kategorijas