Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Uzsāk tirgotāju izglītošanas kampaņu par atbildīgu alkoholisko dzērienu pārdošanu

"Alūksniešiem.lv"

2019. gada 30. novembris 11:44

46

Latvijas Alkohola nozares apvienība (LANA) kopā ar Valsts policiju, Valsts ieņēmumu dienestu un Latvijas Tirgotāju asociāciju uzsāk sociālās atbildības kampaņu tirgotājiem par atbildīgu alkoholisko dzērienu pārdošanu Latvijā. Kā liecina Valsts policijas apkopotie dati, 2018. un 2019. gadā pieaudzis to pārkāpumu skaits, kas saistīti ar alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to uzpildes tvertņu pārdošanu nepilngadīgajiem. Vēsta "LANA" izpilddirektos Dāvis Vītols.

Valsts policija 2018. gadā fiksējusi 283 Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 155. panta 3. daļas pārkāpumus, proti, alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču vai  to uzpildes tvertņu pārdošanu nepilngadīgajiem, un tas ir par 97 pārkāpumiem vairāk nekā 2017. gadā. Savukārt 2019. gada pirmajos sešos mēnešos fiksēti jau 160 šādi pārkāpumi.

“Zināms, ka alkohols negatīvi iespaido cilvēka rīcību un spēju kontrolēt notiekošo, tas paver iespējas iekulties nepatikšanās, nonākt konflikta situācijās, apdraudēt savu un citu cilvēku drošību un veselību. Mums ir jāaizdomājas, kāds paraugs esam saviem bērniem, un ko mēs varam darīt, lai nepieļautu, ka bērns brīvi iegādājas un lieto alkoholu, vēlāk nokļūstot bīstamās situācijās. Tas attiecas ne tikai uz tiem pieaugušajiem, kuri mēdz iegādāties nepilngadīgajiem alkoholiskos dzērienus, bet arī uz tirgotājiem un pārdevējiem. Tā ir pieauguša cilvēka atbildība - nepieļaut situāciju, ka bērns var iegādāties alkoholu. Ja pieaugušie rīkotos atbildīgi, mums nebūtu jāsaskaras ar situācijām, ka jau pusaudža vecumā jāsāk runāt par atkarībām no alkohola,” norāda Andis Rinkevics, Valsts policijas Prevencijas vadības nodaļas priekšnieks.

“Valsts policijas statistika un LANA iekšējās kontroles rezultāti arvien uzrāda pārkāpumus alkoholisku dzērienu pārdošanā mazumtirdzniecībā. Tuvojas svētku laiks, un mēs vēlamies to izmantot, lai atgādinātu tirgotājiem par atbildīgu alkoholisko dzērienu pārdošanu. Pircēju izskats var būt maldinošs – salīdzinoši bieži alkoholiskos dzērienus cenšas iegādāties nepilngadīgas personas. Alkoholisko dzērienu aprites likums paredz, ka, iegādājoties alkoholu, personai līdz 25 gadu vecumam ir pienākums uzrādīt personu apliecinošu dokumentu, bet tirgotājam – jautāt to. Tāpat mazumtirgotājam jānodrošina, lai mazumtirdzniecībā tieši iesaistītie darbinieki ne retāk kā reizi mēnesī tiktu instruēti par alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības noteikumiem. Informatīvas kampaņas, kas pievērstu uzmanību dokumentu pārbaudei pirkuma nodoma brīdī, cenšamies īstenot vismaz reizi divos gados. Šogad esam izvēlējušies pastiprināti strādāt ar mazajiem veikaliem,” uzsver Dāvis Vītols, LANA izpilddirektors.

Visbiežāk alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības licenci anulē vai slēdz tirdzniecības vietu gadījumos, kad uzņēmums nesniedz Valsts ieņēmumu dienestam (VID) nodokļu vai informatīvās deklarācijas, tas ir, nesadarbojas ar VID. Nereti tiek konstatēti alkoholisko dzērienu pārdošanas pārkāpumi, tajā skaitā, par alkohola pārdošanu bez dokumentu pārbaudes personām, kuras jaunākas par 18 gadiem. Visos šādu pārkāpumu gadījumos Valsts policija un pašvaldības policija nosūta informāciju VID, kas savukārt aicina konkrēto uzņēmuma vadītāju uz pārrunām. Licence tiek anulēta, ja alkohols nepilngadīgām personām tiek pārdots atkārtoti gada laikā. VID informācija liecina, ka 2018. gadā par dažādiem normatīvo aktu pārkāpumiem anulētas 182 alkoholisko dzērienu un alus mazumtirdzniecības licences. Savukārt 2019. gada deviņos mēnešos – 124 licences.
 
“Alkoholisko dzērienu tirdzniecība nepilngadīgām personām tiek uzskatīta par vienu no būtiskākajiem pārkāpumiem, jo tas ir sociālais jautājums un skar visu sabiedrību – ne velti atkārtota pārkāpuma gadījumā licences anulēšana ir obligāta sankcija. VID konsultē alkohola mazumtirgotājus, iesaka uzņēmumu vadītājiem dažādus iekšējās kontroles mehānismus, taču vislielākā loma tomēr gulstas uz pašu uzņēmēju pleciem - nodrošināt, lai pārdevēji pārliecinātos par alkohola pircēju pilngadību,” skaidro Baiba Šmite-Roķe, Valsts ieņēmumu dienesta Akcīzes preču aprites daļas vadītāja.

2019. gada oktobrī LANA sadarbībā ar “Norstat Latvija” veica sabiedriskās domas pētījumu*, lai noskaidrotu jauniešu pieredzi, iegādājoties alkoholiskos dzērienus dažādās tirdzniecības vietās Latvijā. 88% respondentu norāda, ka, iegādājoties alkoholiskos dzērienus, viņiem lūdz uzrādīt personu apliecinošus dokumentus. 33% respondentu norāda, ka, esot nepilngadīgiem, viņiem izdevies iegādāties alkoholiskos dzērienus. Visbiežāk alkoholiskos dzērienus, esot nepilngadīgiem, aptaujātie respondenti iegādājušies mazajos piemāju veikalos (64%) un lielveikalos (17%), kā arī specializētajos alkoholisko dzērienu veikalos (9%).

"Pārdevēji kļuvuši nevērīgāki, ko izraisa vispārējais atbildības trūkums. Tam savukārt par cēloni ir milzīgais darbinieku trūkums tirdzniecībā. Lai palīdzētu tirgotājiem ievērot alkohola tirdzniecības likumu un izvairīties no provokācijām ar nepilngadīgajiem, Latvijas Tirgotāju asociācija atbalsta kampaņu, un kopā ar LANA ir izveidotas speciālas uzlīmes, kas jau pie veikala ieejas atgādinās par alkohola tirdzniecības aizliegumu nepilngadīgajiem,” atklāj Henriks Danusēvičs, Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents.

LANA sadarbībā ar kampaņas partneriem nodrošinās tirgotājiem un to pārstāvjiem informatīvus izdales materiālus, kā arī ilustratīvus video par atbildīgu alkoholisko dzērienu tirdzniecību.

*Aptauja tika veikta sadarbībā ar “Norstat Latvija” laika posmā no šī gada 23. līdz 24. oktobrim, kopumā tiešsaistē aptaujājot 300 jauniešus vecumā no 18–25 gadiem.

Kategorijas