Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pētījums: ar pāridarījumiem pusaudži biežāk sastopas lauku skolās

"Alūksniešiem.lv"

2019. gada 7. decembris 10:43

38

Ar pāridarījumiem pusaudži biežāk sastopas lauku skolās, nekā pilsētā, kā arī mācību iestādēs ar zemāku ģimeņu sociāli ekonomisko stāvokli, liecina organizācijas  OECD 2018.gada starptautiskās skolēnu kompetences vērtēšanas programmas dati, testējot un aptaujājot 15 gadus vecus jauniešus.

Citu skolēnu pāridarījumi (izsmiešana, draudēšana, fiziski pāridarījumi u.c.) visai jūtami pasliktina skolēnu dzīves kvalitāti. Diemžēl atbilstīgi 2018.gada skolēnu aptaujas datiem Latvijas piecpadsmitgadīgie skolēni relatīvi bieži ir pakļauti pāridarījumiem no savu skolas biedru puses – augstāks pāridarījumu indekss ir tikai Indonēzijā, Marokā, Jaunzēlandē, Dominikānā un Brunejā Darusalamā.

Kopumā 35,5 % (vidēji OECD valstīs – 22,6 %) mūsu skolēnu izjutuši kādu no pāridarījumu veidiem „dažas reizes mēnesī” vai „vienreiz nedēļā vai biežāk”, tai skaitā izsmiešanu izjutuši 17,8 % (OECD – 13,8 %) skolēnu. To, ka viņiem apzināti iesit vai grūsta, – 12,3 % (OECD – 7,0 %). 2018.gada pētījumā, salīdzinot ar 2015.gadu, pāridarījumu biežums kopumā un visos atsevišķos veidos ir pieaudzis Latvijā un arī vidēji OECD valstīs.

Latvijā un arī vidēji OECD valstīs pāridarījumus vairāk izjūt zēni, skolēni ar zemāku ģimenes sociāli ekonomisko stāvokli un bērni ar zemākiem sasniegumiem. Latvijā un vidēji OECD pāridarījumi biežāk sastopami skolās ar zemāku skolēnu ģimeņu vidējo sociāli ekonomisko stāvokli,  lauku skolās, salīdzinot ar pilsētu skolām. Piemēram, Igaunijā nav minēto atšķirību starp skolām un arī pāridarījumi notiek retāk nekā Latvijā (25,4 % visi pāridarījumu veidi kopā, t.sk. fiziskie pāridarījumi - 6,7 %, gandrīz divas reizes retāk nekā Latvijā).

Kategorijas