Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ko darīt, ja bojāta banknote?

Aivita Lizdika

2019. gada 9. decembris 09:51

1438

Kāda alūksniete vērsās laikraksta redakcijā ar lūgumu skaidrot, kur samainīt bojātas banknotes. Saplēstu viņa izņēmusi bankomātā un domā, ka tirdzniecības vietā ar tādu samaksāt par pirkumu nebūs iespējams. “Vērsos SEB bankas Alūksnes filiālē, bet tur man paskaidroja, ka banknoti pret nesaplēstu samainīt nav iespējams, jo filiālē nav pieejami skaidras naudas norēķini. Ko darīt, kur alūksnietim doties, lai saplēsto banknoti samainītu pret derīgu?”


Patiesi, SEB bankas Alūksnes filiālē nenotiek skaidras naudas norēķini, tādēļ ar bojāto banknoti doties uz turieni nav jēgas. Savukārt, ja komercbankas filiāle, kādas Alūksnē gan vairs nav, bet ir citās pilsētās, piedāvā skaidras naudas darījumus un arī bojāto naudaszīmju maiņu, tad tā, iespējams, samainīs bojāto banknoti, bet obligāti tas komercbankām nav jādara.


Visdrošāk bojātās banknotes un eiro monētas, ja tās pretī neņem veikalnieki, vest uz Rīgu, uz “Latvijas Bankas” kasi. Tur to, ja naudaszīme būs īsta, bez maksas apmainīs pret jaunu eiro naudaszīmi. Citu valstu bojātās naudaszīmes gan “Latvijas Banka” nemaina – tās jāmaina attiecīgajā valstī, informē “Latvijas Bankā”.


Vai bojātu naudas zīmi var iemaksāt bankomātā, jūs jautāsit? Bankomāti ir aprīkoti ar īpašām programmām, kas stingri pārbauda, vai nauda nav bojāta vai viltota. Tikko bankomāts konstatē aizdomīgu bojājumu, tas naudu nepieņem. Naudu ar pavisam niecīgiem bojājumiem var izdoties iemaksāt arī bankomātā, bet pārējos gadījumos tomēr jādodas uz banku.
 Visas bojātās eiro banknotes un apgrozības monētas “Latvijas Banka” izņem no apgrozības un iznīcina. Tās aizstāj ar jaunu un tīru naudu.


 Ja savās mājās atrodat arī vēl kādu latu banknoti vai monētu, arī to bez komisijas maksas “Latvijas Bankā” joprojām apmainīs pret eiro.
 

Kategorijas