Aluksniesiem.lv ARHĪVS

60% iedzīvotāju laiž garām iespēju nopelnīt vecumdienām

"Alūksniešiem.lv"

2019. gada 12. decembris 10:52

147

80 procenti jauno cilvēku, uzsākot darba gaitas, paši nemaz neizvēlas sev pensiju plānu, liecina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) dati.

Finanšu nozares asociācijas vietnē „Citadele bankas” meitas uzņēmuma "CBL Asset Management" valdes priekšsēdētājs Kārlis Purgailis brīdina, ka šādi jaunieši „riskē ar savu pensiju”.

60 procenti valsts fondēto pensiju sistēmas dalībnieku vecumā līdz 40 gadiem nemaz nezina, kurā pensiju plānā nonāk viņu ieguldījumi. Saskaņā ar regulējumu viņus pēc zināma laika "loterijas kārtībā" piesaista kādam no konservatīvajiem plāniem. Savulaik, ieviešot jaunu pensiju sistēmu, likumdevējs vienkārši izvēlējās vismazāk riskanto variantu, stāsta Purgailis.

Konservatīvo pensiju plānu līdzekļi netiek ieguldīti uzņēmumu akcijās, un līdz ar to ir mazāk riskanti, taču sola arī mazāku ienesīgumu. „Jaunajiem cilvēkiem, tieši pretēji, ņemot vērā, ka priekšā ir četrdesmit un vairāk darba gadu, vajadzētu izvēlēties kādu no aktīvajiem plāniem, kas ilglaicīgi ļauj uzkrāt vairāk. Bet uz konservatīvajiem plāniem, kas vairāk paredzēti uzkrātā saglabāšanai, vēlams pāriet, tuvojoties pensionēšanās brīdim aptuveni 55 gadu vecumā,” iesaka Purgailis.

Kategorijas