Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ķēķa stāsti

Brigita Skaistkalne

2019. gada 13. decembris 00:00

5

Gaidot svētkus, kad centīsimies klāt iespējami bagātīgākus galdus, jau domājam par ēdienu izvēli. Taču reizēm aizmirstam, ka arī no vienkāršākām izejvielām varam uzburt gardu maltīti. Šajās receptēs – kā likt lietā burkānus.
Burkāni ar zirnīšiem piena mērcēBurkānus izvārīju, atdzesēju, notīrīju un sagriezu kubiņos. Nokāsu konservētos zaļos zirnīšus. Tad vārīju mērci - dziļajā pannā izkausēju sviestu, pievienoju miltus un uzkarsēju. Pa daļām, maisot, lai nebūtu kunkuļu, lēju klāt karstu pienu un vārīju, līdz mērce sabiezē. Piekaisīju garšvielas. Mērcei pannā pievienoju zirnīšus, burkānus un apjaucot pasautēju visu pāris minūtes. Šo piedevu varam pasniegt galdā pie siltajiem putnu gaļas vai citiem gaļas ēdieniem.Sastāvdaļas
◆ 350 gramu burkānu,
◆ 250 gramu zaļo zirnīšu (svaigu,                   saldētu vai konservēto),
◆ 2 glāzes piena,
◆ 40 gramu sviesta,
◆ 1 ēdamkarote miltu,
◆ sāls,
◆ ¼ tējkarotes malta
   muskatrieksta.
Burkānu cepumi ar žāvētām dzērvenēmSastāvdaļas
◆ 200 gramu burkānu,
◆ 100 gramu cukura,
◆ 1 ola,
◆ šķipsniņa sāls,
◆ 1 tējkarote sodas,
◆ 1 tējkarote citrona sulas,
◆ 100 mililitru eļļas,
◆ 1 tējkarote kanēļa,
◆ 350 gramu miltu,
◆ 70 gramu rozīņu un žāvētu dzērveņu.Šo aromātisko cepumu pagatavošana bija pavisam vienkārša un ātra. Burkānus notīrīju un sarīvēju uz smalkās rīves. Sulu gan nospiedu. Bļodā iesitu olu, piemaisīju cukuru un sāli, pēc tam – arī citrona sulā dzēstu sodu. Pielēju eļļu, pievienoju kanēli un rīvētos burkānus. Piesijāju miltus un samīcīju mīklu, kurā visbeidzot iejaucu arī uzbriedinātas un nosusinātas rozīnes un žāvētas dzērvenes.
   No mīklas veidoju nelielas bumbiņas, kuras, mazliet piespiežot, izvietoju uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru. Cepu līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī 20 – 25 minūtes.
Svaigu burkānu salāti “Zelta zivtiņa”Sastāvdaļas
◆ kārbiņa šprotu eļļā,
◆ 3 cieti vārītas olas,
◆ 300 gramu burkānu,
◆ 1 sīpols,
◆ 2 ēdamkarotes skābā krējuma,
◆ 2 ēdamkarotes majonēzes,
◆ garšvielas pēc izvēles.Lai baudītu šos salātus, galvenais ir laikus izvārīt olas. Pēc tam jāķeras pie pārējā. Olas nolobīju, sīpolu nomizoju, svaigus burkānus notīrīju. Burkānus sarīvēju uz rupjās rīves, olas sagriezu, sīpolu sasmalcināju. Katru šproti pārgriezu šķērsām vairākās daļās. Visus produktus savienoju salātu traukā, pieliku skābo krējumu un majonēzi un samaisīju.
Garda burkānu un cepumu saldā “desa”Sastāvdaļas
◆ 250 gramu burkānu,
◆ 200 gramu cepumu,
◆ 120 gramu sviesta,
◆ 100 gramu iebiezinātā piena ar cukuru,
◆ 50 gramu cukura,
◆ 90 gramu valriekstu kodolu,
◆ 1 tējkarote vaniļas cukura,
◆ ½ tējkarotes malta kanēļa,
◆ pa 1/3 tējkarotes malta ingvera un malta muskatrieksta.Notīrītus burkānus sarīvēju uz smalkās rīves un dziļajā pannā zem vāka minūtes piecas pasautēju 40 gramos sviesta. Pēc tam piekaisīju cukuru un vaniļas cukuru un sautēju vēl minūtes 15.
   Apmēram pusi cepumu sasmalcināju ar mīklas ruļļa palīdzību, atlikušos salauzīju gabaliņos. Sautētajiem burkāniem pievienoju garšvielas, iebiezināto pienu, mīkstu atlikušo sviestu, gandrīz visus sasmalcinātos cepumus (atstāju pāris ēdamkarotes), noņēmu no plīts un samaisīju. Piejaucu arī rupjākos cepumu gabaliņus, sadrupinātus riekstus (tos gan liku mazāk), kā arī smalki sagrieztas žāvētās plūmes un krāsainās ananāsu lapiņas. Te varam pievienot arī gan rozīnes, gan žāvētas dzērvenes vai citus riekstus pēc izvēles, kā arī marmelādi.
   Uz vairākās kārtās salocītas folijas uzkaisīju smalki saberztos cepumus un izliku burkānu saldo masu. Izveidoju divas “desiņas” un ietinu folijā kā konfektes. Atdzesētas tās pa nakti atstāju ledusskapī sastingšanai un pēc tam jau oranžo gardumu varēju griezt šķēlītēs.

Kategorijas