Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Gripa sasniegusi arī Alūksni

Līga Vīksna

2019. gada 16. decembris 08:41

869

Šonedēļ Latvijā izziņots gripas epidēmijas sākums. Diemžēl pirmie gripas slimnieki ir arī jau Alūksnes novadā.
SIA “Alūksnes slimnīca” valdes priekšsēdētāja Maruta Kauliņa norāda – slimnīcā gripas dēļ izsludināta karantīna. “Gripas slimnieki ir gan bērnu nodaļā, kur tas ir arī apstiprinājies, veicot analīzes gripas testiem, gan citās nodaļās. Bērnu nodaļā ārstējas mazie gripas pacienti, kuriem ir augsta ķermeņa temperatūra un citas pazīmes. Iedzīvotājiem jāņem vērā karantīnas ierobežojumi slimnīcā, apmeklējumi pie pacientiem ir liegti,” saka M. Kauliņa.

Viņa atzīst – gripas slimnieku uzraudzība vairāk ir ģimenes ārstu kompetencē, kuriem jāuzmana savi pacienti un jāizglīto, kā šādos gadījumos rīkoties. Turklāt ar pirmajām paaugstinātas temperatūras pazīmēm nav uzreiz jādomā, ka būs jākļūst par slimnīcas pacientu.
SIA “Alūksnes primārās veselības aprūpes centrs” valdes priekšsēdētājs Rolands Puriņš atzīst – poliklīnikā saslimšana ar gripu vēl nav novērota. “Protams, pie mediķiem ir garākas rindas, jo daudzi nāk ar sūdzībām par saaukstēšanos un vīrusu saslimšanām,” viņš saka.
Pagājušajā nedēļā Jelgavā un Rīgā gripas pacientu skaits sasniedzis epidēmijas slieksni, tāpēc no 11. decembra Latvijā izsludināta gripas epidēmija. Vidēji Latvijā gripas intensitāte sasniegusi 108,6 gadījumus uz 100 000 iedzīvotājiem.


Augstāka saslimstība reģistrēta bērniem līdz 14 gadu vecumam. Par stacionētiem pacientiem gripas infekcijas gadījumos ziņoja slimnīcas Daugavpilī, Gulbenē, Jelgavā, Jēkabpilī, Rīgā un Valmierā, liecina Slimību profilakses un kontroles centra sniegtā informācija.

Uzziņai
Nacionālais veselības dienests atgādina, ka gripas epidēmijas laikā no valsts budžeta līdzekļiem apmaksā ģimenes ārstu mājas vizītes pie gripas slimniekiem, ja reģistrētais pacients dzīvo ārsta pamatdarbības teritorijā. Šiem pacientiem par vizīti jāmaksā tikai valstī noteiktā pacienta iemaksa - 2,85 eiro.


Kategorijas