Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Gards un aromātisks cepetis svētkiem

Latvieši svētkos klāj galdu – tā nu ir bijis gadsimtiem. Lai cik ikdiena skopa, svētkos galdiem jābūt pilniem, un kārtīgai saimniecei jāsarūpē vismaz deviņi ēdieni.
Piedāvājam pārbaudītu metodi, kā tikt pie aromātiska un kārdinoša pīles cepeša. Šis gatavošanas veids nederēs tiem, kuri vēlas pīles gaļu “ar sārtumiņu”, cepetis būs tiktāl gatavs, ka gaļiņu pavisam viegli ar dakšiņu varēs nocelt no kauliem.
Sākam ar putnu – šoreiz gatavojam pīli, kaut gan līdzīgi var gatavot arī citus. Svarīgi, lai putns ir jauns. Vecie putni būs sausi - vienalga, cik ilgi cepti, īsti mīksti un sulīgi nesanāks. Tādus labāk izmantot garšīgiem buljoniem, vārīto gaļu samaļot un sapildot pankūkās.
Plašāk, kā tas izskatījās un kas sanāca -  skatiet www.aluksniesiem.lv un Facebook/aluksniesiem.lv/AlūksnesunMalienasZinas .

    1. Svaigās pīles ierīvēšanai sagatavojam piparus, sāli un nedaudz ķiploku, ko sajaucam kopā un ierīvējam putnā.
    2. Gatavojam pildījumu – ņemam puravus, tie ir maigāki nekā ķiploki vai sīpoli, ar mazāk izteiktu garšu, bet aromātiski. Puravus sajaucam ar sagrieztiem āboliem, apelsīniem, pieberam pavisam nedaudz sāli, piparus un īpašajiem ziemas svētkiem – kanēli. Ne ierīvēšanai, ne pildījumam netaisām ļoti agresīvas garšas. Ja cepeša putns ir labs un svaigs, ļoti izteiktas papildu garšas nevajag, ja gribam sajust maigo gaļas garšu.
    3. Masu pildām pīlē. To liekam pannā, iepakojam cepampapīrā un liekam lēni cepties – uz kādiem 100 grādiem stundas trīs – tas atkarīgs no putna lieluma, vecuma.
    4. Kad, iedurot dakšiņu, jūtam, ka putns ir mīksts, ņemam nost papīru, pārlejam pīli ar pannā iztecējušo šķidrumu. Regulējam lielāku karstumu – 220 grādus. Šis ir brīdis, kad pīlei pievienojam piedevas – ko nu katrs vēlas: gabalos sagrieztus kartupelīšus, bietes, burkānus, kāļus, šķērsām pārgrieztus ķiplokus ar visu miziņu. Visu, kas garšo un kas virtuvē vai pagrabā atrodams. Dārzeņiem var pārkaisīt garšvielas, uzmest kādu zaļumu, timiāna zariņu.
    5. Kamēr cepetis vēl cepas, uztaisām mērcīti – ļoti labi šim cepetim piestāv sīpolu un brūkleņu vai dzērveņu mērcīte. Sacepam sīpolus, pieliekam brūklenes vai dzērvenes. Ja ir saliktas burkā, der ļoti labi. Var pielikt čilli, ja patīk asumiņš. Visu kopā savārām, pagaršojam – varbūt vajag sāli, piparus. Beigās pielejam nedaudz balzamiko etiķi. Kad etiķis izkarst, mērce gatava. Ja nu kāds grib pavisam šiki, var pieliet arī malciņu konjaka.
    6. Pīle būs gatava, kad veidojas skaista, brūna garoziņa. Ja ir plīts, kur pīle nebrūninās, kā nākas, dedzināt nevajag. Ādiņu putniem var iegūt brūnu un kraukšķīgu, apsmērējot to ar sviestu un paturot krāsnī, lai sviestiņš padara savu darbu.
    7. Kad pīle brūna un mīksta, dārzeņi ēšanas gatavībā – liekam uz omes skaistā cepeša šķīvja un meklējam goda vietu uz skaistā Ziemassvētku galda.

Kategorijas