Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Turīgais īpašums Jāņkalna ielā 10

Ēka Jāņkalna ielā 10 pirmās brīvvalsts laikā bija zināma kā Kesners dzīvojamā māja, laikrakstam vēsta Alūksnes muzeja vēsturniece Zanda Pavlova. 


1927. gada “Valdības Vēstnesī” Nr. 77 norādīts, ka Alūksnes pilsētā sakarā ar jaunu apbūves gabalu iemērīšanu ir pārdēvētas dažas ielas un izvesta jauna māju numerācija. Piemēram, Riņķa iela pārdēvēta par Jāņkalna ielu, un namīpašuma 12 a, kas pieder Katarinai Kesners, jaunais numurs ir 10. “Alūksnes muzejā glabātajās alūksniešu atmiņās Katarina pieminēta kā turīgā namīpašnieka un uzņēmēja Aleksandra Bremzes meita. Zināms, ka arī Katarinas vīrs - Oskars Aleksandrs Kesners bijis uzņēmējs. 1935. gada “Valdības Vēstnesī” Nr. 37 ziņots, ka “Oskars Aleksandrs un Kārlis - Nikolajs Kesneri izveido firmu “A. un K. Kesneri”, kuras darbības nozare ir koloniāl, manufaktūras un dzelzs preču tirdzniecība, un sabiedrības sēdeklis atrodas Pils ielā 60”. “Jāpiemin, ka  Bremzes ģimene bija kupla un tās īpašumi atradās arī citviet Alūksnē, viens blakus adresē - Jāņkalna ielā 8, vēl viens - Tirgotāju ielā 6. Vislepnākā māja, kur atvērta gan pašu tirgotava un viesnīca, gan arī citu uzņēmēju tirgotavas un darbnīcas, bija jau minētais Pils ielas 60. nams. 1940. gadā tas cieta lielajā ugunsgrēkā un vēlāk tika pārbūvēts,” stāsta Z. Pavlova.


Atgriežoties pie Jāņkalna ielas 10. nama, vēsturniece piebilst, ka tā atsevišķas telpas pirmās brīvvalsts laikā izīrētas uzņēmējiem. Piemēram, 20. gadu beigās te atradies
A. Gutmanes kosmētiskais kabinets, bet 30. gados pēc konservatorijas programmas klavierstundas pasniegusi K. Vīns kundze. Padomju periodā ēka nacionalizēta, šeit atradušies dzīvokļi, 1940. gados adresē reģistrēts arī agronomiskais birojs. 1990. gadu sākumā īpašums denacionalizēts un to atguvuši Kesners mantinieki.

Kategorijas