Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ķirbju kēkss Ziemassvētkiem

Brigita Skaistkalne

2019. gada 20. decembris 00:00

12

Sastāvdaļas
◆ 400 gramu ķirbju biezeņa,
◆ 120 gramu ābolu biezeņa,
◆ 450 gramu miltu,
◆ 3 olas,
◆ 1 glāze cukura,
◆ 150 gramu dzērveņu,
◆ 110 gramu sviesta,
◆ 100 gramu valriekstu kodolu,
◆ 1 ēdamkarote apelsīna
    miziņu,
◆ 2 tējkarotes malta kanēļa,
pa 1 tējkarotei malta ingvera un kardamona,
◆ ½ tējkarotes malta muskatrieksta,
◆ ¼ tējkarotes sāls,
◆ ½ tējkarotes vanilīna,
◆ pa 1 tējkarotei cepamā pulvera un sodas.
Piepildīsim māju ar garšvielu smaržu, cepot šo svētku kēksu! Bļodā iesijāju miltus, cepamo pulveri, sodu, sāli, kardamonu, kanēli, ingveru, muskatriekstu un vanilīnu. Visu samaisīju un vēlreiz izsijāju.
Riekstu kodoli viegli jāapcep un ar nazi jāsadrupina. Citā bļodā saputoju cukuru ar sviestu un olām, līdz masa gaisīga. Pierīvēju apelsīna miziņu un paputoju vēl. Tad piejaucu sauso kēksa maisījumu. Kad masa jau kļuva valga, piemaisīju pirms tam pagatavoto gan ķirbju, gan ābolu biezeni, kā arī riekstus un dzērvenes.
Veidni ietaukoju ar eļļu un mazliet izkaisīju ar miltiem. Izliku tajā mīklu un ievietoju līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Cepšanas laiks, atkarībā no krāsns, 50 – 70 minūtes. Gatavību varam pārbaudīt ar koka irbulīti - tam jābūt sausam, tad kēkss ir izcepies. Gatavo kēksu pēc minūtēm desmit no veidnes izņēmu un uz restītēm atdzesēju.
Glazūrai 1/3 glāzes apelsīna sulas pārlēju katliņā, piekaisīju 5 ēdamkarotes cukura un pēc uzvārīšanās karsēju, apmaisot vēl divas minūtes. No plīts noņēmu, sīrupu atdzesēju, samaisīju ar 5 ēdamkarotēm pūdercukura, lai veidojas pabieza glazūra, un pārlēju to kēksam. Greznoju ar apelsīna un kumkvata gabaliņiem un dzērvenēm.

Kategorijas