Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ziemas saulgriežos sakārtosim sevi

Loreta Jargane

2019. gada 21. decembris 07:43

943

Klāt laiks, kad diena būs visīsākā un nakts visgarākā. Kad saulīte atrodas no mums vistālāk, kad iekurot ziemas saulgriežu ugunskuru, saucam sauli atpakaļ. Aiziet vecā saule, piedzimst jaunā. 23. decembrī saulīte atkal sāks kāpt kalnā, un dienas kļūs arvien garākas.
Noslēdzot šo gadu, svarīgi pateikties kosmosam par to, ka mēs šeit dzīvojam, un senčiem par atstāto mantojumu.

Cilvēces pamats ir ģimene, dzimta, cilts, tauta. Par to, kas saulgriežu laikā noteikti jāizdara, stāsta Guna Medne, Valmieras muzeja tradīciju kopas “Grieze” un izstāžu, pasākumu vadītāja. Kādus rituālus veikt šajā laikā, lasi 20.decembra laikrakstā "Alūksnes un Malienas Ziņas".

“Formāti ir daudz un dažādi, svarīgākais ir darīt un iekšēji, ar sajūtu - kāpēc es to daru. Lai izmainītu sevi un pasauli ap sevi radītu gaišāku. Pasaule pastāvēs arī bez mums, bet katra cilvēka pasaule sākās no viņa paša. Ziemassvētku laikā domāsim par to, ko es šajā laikā varu izdarīt labu, kā es varu savu iekšējo mīlestību kādam dāvināt. Lai tauta, zemnieki, ģimenes, dzimtas godprātīgi, gudri saimnieko, lai cilvēku savstarpējās attiecībās ir mīlestība un gaisma. Godāsim vecākus, vecvecākus, senčus, lai bērni, mazbērni novērtē senču mantojumu un apzinās tā spēku. Par maz ir domāt par sevi! Domāsim par kopumu, par visu zemi," uzsver G.Medne.


Vairojiet sev atvēlēto Laiku
“Mēs dzīvojam Laikā, tāpēc bieži trūkst brīvas vaļas, bet laiks ir. Ja cilvēks katru dienu saka, ka viņam nav laika, viņš nogriež un samazina savu laiku uz šīs zemes. Laiks - tāpat kā zeme, uguns, ūdens, gaiss. Laiks vienkārši rit. Tas ir mūsu Laiks – mums katram iedotais uz šīs zemes – cienīsim savu Laiku. Attīstiet, pilnveidojiet sevi – baudiet Laiku!” saka G. Medne.

Kategorijas