Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Izdienas pensijā – ātrāk nekā parasti

Liene Andersone-Kolosova

2019. gada 23. decembris 10:11

473

Kādās profesijās strādājot var pretendēt uz izdienas pensiju?

Atbild Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Pensiju metodiskās vadības daļas eksperte Kristīne Bobrova.
Tiesības saņemt izdienas pensiju ir atsevišķos amatos un profesijās strādājošajiem, kuriem pēc noteikta laika nostrādāšanas turpmākais darbs saistīts ar profesionālo iemaņu zudumu vai sociālo bīstamību. Izdienas pensijas saņēmējam, sasniedzot pensionēšanās vecumu, tiek piešķirta vecuma pensija. Tā nedrīkst būt mazāka par izdienas pensiju, kas saņemta līdz vecuma pensijas piešķiršanas brīdim.
Izdienas pensiju piešķir saskaņā ar Nolikumu par izdienas pensijām. Tā ir paredzēta transporta darbiniekiem, kuri strādā aviācijas, dzelzceļa, sabiedriskā transporta, jūras un upju transporta jomās, un radošajiem darbiniekiem, kuri strādā cirkā, operā, baletā, un citiem māksliniekiem.


Rēķinot pensiju, tiek ņemts vērā, ka profesijā, kas dod tiesības uz izdienas pensiju, līdz 1999. gada 1. janvārim ir nostrādātas 3/4 no Nolikumā par izdienas pensijām noteiktā laika, atsevišķām kategorijām sasniegts noteikts vecums, darbs vairs nav profesijā, kas deva tiesības uz izdienas pensiju. Izdienas pensiju piešķir un aprēķina saskaņā ar likumu “Par valsts pensijām” un Nolikumu par izdienas pensijām, ņemot vērā pensijas pieprasītāja uzkrāto pensijas kapitālu laikā no 1996. gada 1. janvāra līdz pensijas piešķiršanas mēnesim, vidējo apdrošināšanas iemaksu algu laikā no 1996. gada līdz 1999. gadam (ieskaitot) un apdrošināšanas stāžu līdz 1996. gadam.


Tāpat izdienas pensija tiek piešķirta saskaņā ar izdienas pensijas likumiem, ko piešķir tiesnešiem, prokuroriem, diplomātiem, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja amatpersonām, Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes darbiniekiem ar speciālajām dienesta pakāpēm, valsts un pašvaldību profesionālo orķestru, koru, koncertorganizāciju, teātru un cirka māksliniekiem, valsts drošības ie­stāžu amatpersonām, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšanā iesaistītajiem darbiniekiem, ja izpildījušies visi pensijas piešķiršanai nepieciešamie nosacījumi. Šie nosacījumi ir: amatā vai profesijā, kas dod tiesības uz izdienas pensiju, ir nostrādāts likumos noteiktais laiks, sasniegts noteikts vecums un ja darbs vairs nav amatā vai profesijā, kas deva tiesības uz izdienas pensiju.


Izdienas pensiju piešķir un aprēķina saskaņā ar minētajās profesijās saistošajiem profesiju un to izdienas pensiju likumiem. Izdienas pensiju šīm profesijām aprēķina, ņemot vērā pensijas pieprasītāja uzkrāto izdienas stāžu un mēneša vidējo darba samaksu par pēdējiem pieciem (trim) gadiem. No izdienas pensijas ietur ienākuma nodokli saskaņā ar likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 3. panta 3. daļas 14. punktu, 8. panta 3. daļas 10. punktu, 12. un 13. pantu.

Kategorijas