Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ķēķa stāsti

Brigita Skaistkalne

2019. gada 27. decembris 00:00

8

Maltajai gaļai pievienoju sāli, piparus, olu un labi samaisīju. Saldos piparus, skaistāk būs, ja tie ir dažādās krāsās, sagriezu smalkos kubiņos, zaļumus un ķiploku sasmalcināju.
Sēnes smalki sagriezu un kopā ar sasmalcinātu sīpolu apcepu nelielā augu eļļas daudzumā, piekaisīju sāli un piparus un atdzesēju.
Malto gaļu uz dubultā salocītas pārtikas plēvītes izlīdzināju taisnstūra veidā. Pa virsu vienmērīgi izliku ar saldajiem pipariem un zaļumiem samaisītas saceptās sēnes. Ar plēvītes palīdzību visu satinu ruletē un ievietoju garenajā veidnē ar “šuvi” uz leju. Pārsmērēju majonēzes, kečupa un ķiploka maisījumu. Liku līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī cepties apmēram 50 minūtes. Gatavo dekoratīvo veltni varam griezt šķēlēs un baudīt kā siltu, tā arī atdzesētu.
Sastāvdaļas
◆ 800 gramu maltās gaļas,
◆ 300 gramu sēņu,
◆ 1 sīpols,
◆ 1 ola,
◆ 1 sarkanais un 1 dzeltenais saldais pipars,
◆ pētersīļu zaļumi,
◆ 2 ķiploka daiviņas,
◆ 2 ēdamkarotes kečupa,
◆ 2 ēdamkarotes majonēzes vai skābā krējuma,
◆ augu eļļa, malti melnie pipari, sāls.
Viltotā siļķe ar bērnības garšu 
Šis ēdiens rotāja godu galdus jau manā bērnībā, kad to gatavoja mana mamma. Nu šī ideja atkal ienāca prātā – gaidot Jauno gadu, taču jāēd arī zivis. Un kāpēc gan ne šādā izskatā?
Siļķi izķidāju, novilku ādu, izņēmu asakas, lai veidojas filejas, taču galvu un asti neizmetu – tās noderēja rotājumam.
Maltajai gaļai piekaisīju piparus. Sāls daudz nevajag, jo siļķe jau ir pasāļa. No masas veidoju kotletītes un izcepu nelielā augu eļļas daudzumā, pēc tam atdzesēju. Gan siļķes filejas, gan kotletītes gaļas mašīnā samalu, to ieteicams darīt pat divas reizes. Kotlešu vietā varam izmantot arī kādu cepeša gabalu vai vārītu liesu gaļiņu. Maltajai masai piemaisīju mazliet skābā krējuma – jāraugās gan, lai netiek par šķidru, tad tā izplūdīs - un uz lēzena šķīvja veidoju zivs formu. To pārsmērēju ar skābo krējumu, pārkaisīju ar sadrupinātu olas dzeltenumu, pieliku galvu un asti, kā arī zaļumus un vārīto olu ripiņas.Sastāvdaļas
◆ 380 gramu smaga mazsālīta siļķe ar galvu,
◆ 800 gramu maltās gaļas,
◆ 4 vārītas olas,
◆ pipari,
◆ skābais krējums,
◆ sīpolu lociņi.

Ķirbju un citronu želeja desertam 
Pašā ziemas vidū savus mīļos varam iepriecināt ar saulainu desertu, kas lieliski daiļos arī svētku galdu. Pat tie, kuri ar ķirbjiem ir uz “jūs”, šo želeju atzīs par gardu esam, jo... to garšu nemaz nesajutīs. Saldēdiens ir atsvaidzinošs un pavisam ātri pagatavojams – tikai mazliet jāpaciešas gan, lai tas ledusskapī saželē.
Vispirms bija jāuzbriedina želatīns. Tikmēr ķirbja mīkstumu sagriezu gabaliņos un izsautēju nelielā ūdens daudzumā, tad nokāsu un sastampāju, pievienoju cukuru, kā arī gan labi nomazgātam un nosusinātam citronam norīvētu miziņu, gan sarīvētu pašu sulīgo augli bez baltās kārtiņas. Visbeidzot rūpīgi piemaisīju izšķīdinātu želatīnu. Masu salēju silikona veidnītēs un atdzesēju ledusskapī. Pēc tam to sastingušu no tām, uz nelielu brīdi iegremdējot karstā ūdenī, izņēmu un rotāju ar lielogu dzērvenēm un olbaltumu cepumiņiem. Te labi derēs arī putukrējums.Sastāvdaļas
◆ 500 gramu ķirbja mīkstuma,
◆ 1 citrons,
◆ 1 glāze cukura,
◆ 20 gramu želatīna.

Kategorijas