Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Eksperti aicina pievērst uzmanību vasarnīcu drošībai

2009. gada 23. septembris 11:26

310

Līdz ar rudens iestāšanos atpūtnieki pamet vasarnīcas, ko zina un gaida arī zagļi, tāpēc eksperti aicina iedzīvotājus veikt pasākumus, lai arī prombūtnes laikā varētu justies droši par savu īpašumu.

Lai gan prasmīgi zagļi var uzlauzt jebkuras durvis, drošāk ir ierīkot divas durvis – gan koka, gan metāla durvis. Atverot pirmās durvis, nostrādās signalizācija, bet, lai atvērtu metāla durvis, zaglim būs nepieciešams laiks. Pirmās durvis noteikti ir jāaprīko ar magnētisko devēju, kurš nesankcionētas durvju atvēršanas rezultātā noraidīs trauksmes signālu.

Pieredze rāda, ka svarīgi pie logiem un durvīm izvietot uzlīmes ar informāciju, ka objekts tiek apsargāts. Papildus drošībai ieteicams uzstādīt rullējamas žalūzijas, stiklu plīšanas detektorus vai arī plēvi, kas aizkavē stikla izsišanu. Agrāk populārs risinājums bija stacionārās logu restes, kas pašiem mājas iemītniekiem var izdarīt lāča pakalpojumu, piemēram, ja nakts laikā izceļas ugunsgrēks un pa logu nevar izkļūt.

Zagļiem nepatīk gaisma, tāpēc ir svarīgi pagalmā ierīkot gaismas objektus, kas iedegas, reaģējot uz kustību un pievērš kaimiņu un garāmgājēju uzmanību. Papildinot apsardzes signalizāciju, var ierīkot automātisku gaismas ieslēgšanos, izslēgšanos, dažādos laikos pašā objektā, kas radīs iespaidu, ka mājās kāds atrodas. Telpu gaismas iespējams savienot arī ar signalizāciju, piemēram, signalizācijai ieslēdzoties, gaisma iedegsies visās telpās.

Žogs un slēdzami vārti arī atbaida garnadžus, taču jāraugās, lai pie sētas neatrodas koki vai atkritumu tvertnes, jo tās var palīdzēt iekļūt pagalmā.

Vasarnīcu drošībai efektīvākais risinājums ir autonomā apsardzes sistēma. Tā ir signalizācijas sistēma, kas sekundes laikā īpašnieku ar īsziņas starpniecību informē par mājoklī notiekošo. Šajā trauksmes īsziņā tiek ietverta informācija par to, kurš detektors – durvju sensors, kustību detektors, dūmu detektors, ūdens noplūdes, gāzes noplūdes vai stikla plīšanas sensors – nostrādājis.

Bieži vien mājokļu īpašnieki uzskata, ka viņiem nekā vērtīga nav, tomēr jāatceras, ka zagļi izmanto katru iespēju un divu minūšu laikā var paņemt visu – sākot ar ģimenes albumu un beidzot ar gultu. Lai arī kas būtu pazudis, nepatīkamākā ir apziņa, ka Jūsu privātajā un intīmajā telpā ir bijis svešinieks.

Kategorijas