Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnes novadā pašvaldība gatavos divus projektus uzņēmējdarbības vides attīstībai

Leta

2020. gada 3. janvāris 06:28

544

Pašvaldība gatavos divus projektus uzņēmējdarbības vides attīstībai Alūksnes novadā, šāds lēmums pieņemts Alūksnes novada domes sēdē pagājušā gada nogalē.


Ar minēto lēmumu precizēts Alūksnes novada attīstības programmas investīciju plāns, izsakot jaunā redakcijā divas no Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļiem finansējamu projektu idejas.

Pirmā no projektu idejām ir saistīta ar degradēto teritoriju sakopšanu, lai šajās vietās varētu attīstīt uzņēmējdarbības attīstības vajadzībām piemērotu infrastruktūru. Šim mērķim plānotā summa ir 589 712 eiro, tajā skaitā pašvaldības budžets 76 919 eiro un Eiropas Savienības (ES) fondu finansējums 512 793 eiro.


Īstenojot šo projektu, nodrošinās Rūpniecības ielas jaunizveidotās industriālās teritorijas tālāku attīstību, izbūvējot otro kārtu - izveidos industriālo laukumu, apgaismotu, labiekārtotu teritoriju un inženierkomunikāciju pieslēgumu vietas, vienlaikus turpinot samazināt degradēto platību, norādīja pašvaldībā.

Projektu īstenošanā sasniedzamos rezultatīvos rādītājus jānodrošina arī uzņēmējiem, līdz ar to plānots, ka šī projekta rezultātā būs radītas trīs jaunas darba vietas, piesaistītas investīcijas ne mazāk kā 215 000 eiro.


Otrajā projektā plānots uzlabot publisko infrastruktūru Alūksnes novadā par kopējo summu 150 000 eiro, tai skaitā pašvaldības budžets 74 889 eiro, ES fondu finansējums 75 111 eiro.

Lai veicinātu uzņēmējdarbības attīstību, palielinātu privāto investīciju apjomu un sekmētu ražošanas industrijas attīstību novadā, projektā plānoti ieguldījumi uzņēmējdarbībai nozīmīgā publiskā infrastruktūrā pašvaldības teritorijā - bijušajā PSRS raķešu bāzē Zeltiņu pagastā. 

Patlaban bāzes teritorijā atrodas divi ražošanas uzņēmumi, kas sekmīgi darbojas kokogļu ražošanas, kokapstrādes un galdniecības nozarēs. Teritorijā, kas ir pašvaldības zemes īpašums, atrodas vidi degradējoša apbūve - ēku grausti, kurus nepieciešams demontēt. Projekta laikā plānots ierīkot industriālo teritoriju - cietā seguma laukumu - ražošanas izejmateriālu vai produkcijas uzglabāšanas vajadzībām uzņēmējdarbības paplašināšanas sekmēšanai.

Abas šo projektu idejas tādā vai citā apmērā jau ir bijušas Alūksnes novada pašvaldības investīciju plānā. Pašlaik ar domes lēmumu tās tika precizētas, ņemot vērā to, ka no pašvaldībai noteiktās Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) specifisko atbalsta mērķu līdzekļu kvotas ir naudas atlikums. Līdz ar to pašvaldība drīkst iesniegt nākamās projektu idejas atlikušā ERAF finansējuma apmērā, lai projektus varētu īstenot vēl esošajā plānošanas periodā.

Kategorijas