Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ķēķa stāsti

Brigita Skaistkalne

2020. gada 3. janvāris 00:00

74

Svētki godam aizvadīti, un, droši vien, iespēju un vēlmju robežās baudīti arī divpadsmit vai
vismaz deviņi ēdieni. Tādēļ šoreiz “Ķēķa stāstos” – vienkāršākas un ikdienišķākas receptes.
Garšām bagātu un veselīgu arī Jauno gadu!
Gardas grūbas ar cūkgaļu, sīpoliem un burkāniemLai gan pārsvarā esam kartupeļu ēdienu cienītāji, biju nopirkusi arī pērļu grūbas, tādēļ, atradusi šo ideju, nopriecājos, ka tās šeit varētu lieliski izmantot – tā pie gatavā ēdiena tiksim ātrāk, nekā vārot grūbas “parastās”.
Sīpolus nomizoju un sagriezu pusgredzenos, notīrītus burkānus – gabaliņos. Vienā pannā ar augu eļļu tos apcepu. Grūbas būtu jānomazgā un katliņā ar 6 glāzēm uzvārīta pasālīta ūdens jāvāra 25 – 30 minūtes, līdz tās gatavas, tad caurdurī vēl jānomazgā aukstā ūdenī. Šī “procedūra” man gāja secen, jo pēc norādījumiem uz iepakojuma izvārīju trīs maisiņus, katru pa 125 gramiem, pērļu grūbu.
Dziļajā pannā savukārt nelielā augu eļļas daudzumā apcepu līdz zeltainumam gabaliņos sagrieztu cūkgaļu, tai piekaisīju arī garšvielas. Pēc tam turpat pievienoju tomātu mērci un vārītu ūdeni tā, lai tas jau gandrīz pārsedz gaļu, un pasautēju. Tad piemaisīju apceptos burkānus ar sīpoliem un sutināju visu, līdz gaļa gatava. Visbeidzot piejaucu no maisiņiem atbrīvotas izvārītās grūbas un ēdienu vēl pakarsēju vairākas minūtes. Vienkārši un gardi! Ja nav svaigās gaļas, domāju, te varam izmantot arī kādus kvalitatīvus gaļas konservus, un arī tā iegūsim sātīgu maltīti.Sastāvdaļas
◆ 2 glāzes grūbu,
◆ 600 gramu cūkgaļas,
◆ 2 sīpoli,
◆ 1 burkāns,
◆ 2 ēdamkarotes tomātu
pastas,
◆ 1 tējkarote garšvielu maisījuma cūkgaļai, sāls, pipari, augu eļļa.

Banānu un kivi deserts ar jogurtuJa esam iecienījuši vieglus un vienkāršus saldos ēdienus, kuru pagatavošana aizņem maz laika,  šis
būs īsti piemērots. Un arī veselīgs, protams. Sastāvdaļu proporcijas te varam izvēlēties paši.
   Banānus un kivi nomizoju un sagriezu gabaliņos. Stikla trauka apakšā ielēju apmēram pusi tējkarotes medus, pēc tam izliku sagriezto augļu gabaliņus. Tā mainīju - medus un augļi -, līdz deserta trauciņš pilns. Pēc tam pārlēju jogurtu. Ēst varam gan uzreiz, gan arī desertu vēl ievietot ledusskapī. Protams, vasaras sezonā varam izmantot un papildināt šādu ēdienu ar zemenēm, avenēm un citām ogām vai augļiem. Smūtiju cienītāji šo pašu sastāvu var arī sablendēt.
Siļķu pastēte ar olām un burkāniemBijām iegādājušies metāla kārbu ar siļķēm, tādēļ vēlējos sameklēt vēl kādu līdz šim neizmēģinātu šo zivju izmantošanas recepti. Un atradu! Tādējādi varējām baudīt arī gardas pastētes maizītes. Pie šādas pastētes tikt bija viegli. Galvenais – iepriekš jāizvāra burkāni un olas.
   Vārītās olas nolobīju. Uz smalkās rīves sarīvēju gan olas, gan arī vārītus burkānus. Siļķes iztīrīju no asakām un kopā ar krēmsieru (šoreiz – ar zaļumiem) sablendēju viendabīgā masā. Visu savienoju, piekaisīju piparus un labi samaisīju. Ja nu siļķes šķiet sāļas, tās varam vai nu nomērcēt, vai pastētei pievienot vairāk vārīto olu un burkānu.Sastāvdaļas
◆ 200 gramu siļķu fileju,
◆ 50 gramu krēmsiera,
◆ 2 olas,
◆ 1 burkāns,
◆ sāls un pipari pēc garšas.

Banānu un kivi deserts ar jogurtuJa esam iecienījuši vieglus un vienkāršus saldos ēdienus, kuru pagatavošana aizņem maz laika,  šis
būs īsti piemērots. Un arī veselīgs, protams. Sastāvdaļu proporcijas te varam izvēlēties paši.
   Banānus un kivi nomizoju un sagriezu gabaliņos. Stikla trauka apakšā ielēju apmēram pusi tējkarotes medus, pēc tam izliku sagriezto augļu gabaliņus. Tā mainīju - medus un augļi -, līdz deserta trauciņš pilns. Pēc tam pārlēju jogurtu. Ēst varam gan uzreiz, gan arī desertu vēl ievietot ledusskapī. Protams, vasaras sezonā varam izmantot un papildināt šādu ēdienu ar zemenēm, avenēm un citām ogām vai augļiem. Smūtiju cienītāji šo pašu sastāvu var arī sablendēt.Sastāvdaļas
◆ 4 banāni,
◆ 3 kivi,
◆ vismaz 1 tējkarote medus,
◆ 300 – 400 mililitru dzeramā jogurta.

Pelmeņi ar tomātiemArī šis ir vienkārši un ātri pagatavojams ēdiens tad, kad “mājās nekā nav”, jo saldētavā kaut ko reizēm tomēr atrast varam.
   Nomizoju sīpolu, sasmalcināju un dziļajā pannā apcepu nelielā augu eļļas daudzumā. Tad pieliku smalki sagrieztus tomātus un skābo krējumu. Piekaisīju arī sāli un piparus. Maisījumu uzvārīju un pievienoju neatkausētus pelmeņus. Uzliku pannai vāku un sautēju visu uz vidēji stipras uguns, šad tad apmaisot, līdz pelmeņi gatavi, minūtes 12 – 15.Sastāvdaļas
◆ 400 gramu paciņa saldētu pelmeņu,
◆ 400 gramu tomātu,
◆ 1 sīpols,
◆ 6 ēdamkarotes skābā krējuma, sāls, malti pipari – pēc garšas.

Kategorijas