Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Aicinām sūtīt stāstus un fotogrāfijas par Alūksnei nozīmīgiem notikumiem

Līga Vīsksna

2020. gada 3. janvāris 13:36

374

Mana vecmamma bērnību pavadīja Alūksnē, Miera ielā. Kā šodien atminos viņas stāstīto par to, ka viņa līdz ar citiem skolas vecuma jauniešiem piedalījušies Bērzu birzs stādīšanā Alūksnes ezera krastā. Dokumentālu liecību par to gan manā rīcībā diemžēl nav.

Mūsu skaistā Alūksnes pilsēta šogad svin simtgadi, kopš tai piešķirtas pilsētas tiesības. Simts gados pilsēta piedzīvojusi daudz prieku un arī bēdas, notikumus, kas veido tās vēsturi. Vietējais laikraksts vienmēr bijis sabiedrisko norišu atspoguļotājs un nenoliedzami – arī vēstures dokumentētājs. Šodien avīzē sadarbībā ar Alūksnes pilsētas bibliotēku publicējam apskatu par to, ko pirms simts gadiem varēja lasīt laikrakstos par norisēm Alūksnes pusē. Dažādās varas arī Alūksnei bijušas nežēlīgas un nenoliedzami daudz kas ir palicis “aiz kadra”.

“Alūksnes un Malienas Ziņas” ir laikraksts, kas raksta šodienas Alūksnes vēsturi un līdztekus godā piedzīvoto iepriekšējās desmitgadēs. Tādēļ vēlamies rosināt jūs, mūsu lasītāji, pārlapot savus ģimenes albumus, pārlasīt savu dzimtu kokus, satikties ar savu dzimtu senākajiem un viedākajiem ģimenes locekļiem, lai dalītos atmiņās par šajos 100 gados Alūksnei svarīgiem notikumiem. Tostarp kāds varbūt atminas arī to, kā savulaik stādīta minētā Bērzu birzs Alūksnē. Aicinām pastāstīt arī par tām norisēm, kas savulaik dažādu apsvērumu dēļ “palika aiz kadra”, bet ir nozīmīgas, lai par tām uzzinātu plašāka sabiedrība. Gaidīsim stāstus par to, kā Alūksnē tapušas dažādas sabiedriski nozīmīgas celtnes, vides objekti, stāstus par ievērojamu cilvēku viesošanos Alūksnē un citus, kas kopā veido mūsu pilsētas vēsturi.

Priecāsimies un būsim pateicīgi, ja savus stāstus, fotogrāfijas ar aprakstiem iesūtīsiet mums elektroniski (e-pasts: info@aluksniesiem.lv), piezvanīsiet un izstāstīsiet (tālrunis: 64307066) vai paaicināsiet ciemos kādu no laikraksta žurnālistiem, lai tiktos un parunātos personīgi, visa gada garumā.

Dokumentēsim mūsu skaistās Alūksnes vēsturi kopā un līdztekus izglītosim cits citu! Lai mūsu Alūksne plaukst un zeļ!

Kategorijas