Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Veiksmes stāsts: Uzvara cīņā par atkritumu izvešanu

Līga Vīksna

2020. gada 5. janvāris 09:00

1218

Alūksnietim Ojāram Bērziņam beidzot, pēc ilgiem pūliņiem, izdevies izcīnīt taisnību lietā par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu.

Vēršas Tiesībsarga birojā
Laikrakstā jau esam rakstījuši, ka O. Bērziņš vērsās Tiesībsarga birojā norādot, ka dzīvodams viens un rūpīgi šķirodams sadzīves atkritumus, nespēj radīt obligāto sadzīves atkritumu minimumu, ko savos saistošajos noteikumos noteikusi Alūksnes novada pašvaldība. Tiesībsargs par to ierosināja pārbaudes lietu. “Pat Tiesībsarga birojā atzina – lieta ir ļoti sarežģīta. Apzinos, ka Tiesībsarga birojs man neko daudz nepalīdzēs, jo viņu atzinumiem ir rekomendējošs raksturs, tomēr arī viņu atzinums ir būtisks,” saka O. Bērziņš.


Novembrī viņš atzinumu beidzot saņēma. Tajā teikts, ka mazāka atkritumu daudzuma rašanās gadījumā atkritumu radītājiem jābūt iespējai izvēlēties mazāka tilpuma atkritumu konteinerus vai marķētus atkritumu maisus un paredzēt izvešanu pēc pieprasījuma. Atzinumā norādīts, ka Atkritumu apsaimniekošanas likums nenosaka sadzīves atkritumu minimālo izvešanas biežumu, to nosaka pašvaldība ar saviem noteikumiem. Uzsvērts arī, ka pašvaldībai ir rīcības brīvība noteikt vēl retāku izvešanas minimālo biežumu, balstoties uz kritērijiem, ja sadzīves atkritumu radītājs var pierādīt dalītu atkritumu šķirošanu un bioloģiski noārdāmo atkritumu kompostēšanu, kā arī ievērojot papildu kritērijus, piemēram, īpašumā dzīvojošo personu skaitu, trūcīgas vai maznodrošinātas personas statuss, personas ar vecuma vai invaliditātes pensiju.

Vedīs, kad maiss pilns

Par atkritumu apsaimniekošanu Alūksnes novadā divus gadus gādā SIA “Pilsētvides serviss”. Arī ar šo uzņēmumu alūksnietis ilgu laiku pavadīja diskusijās, līdz beidzot šoruden noslēdza līgumu. “Man vajadzēja, lai nosaka izvešanas biežumu, nevis ved atkritumus vienalga, konteiners pilns vai nē. Tas ir absurds – es dzīvoju viens, sadzīves atkritumus rūpīgi šķiroju, veidoju arī kompostu, jo dzīvoju privātmājā, tādēļ nešķiroto atkritumu man patiešām ir ļoti maz. Nespēju nodrošināt pilnu 0,12 kubikmetru konteineru ar atkritumiem katru ceturksni.
Jau 2017. gadā gāju slēgt līgumu ar SIA “Pilsētvides serviss”, lūdzot noteikt izvešanas biežumu atbilstoši apjomam.

Toreiz nekādu pretimnākšanu neizjutu. Šo gadu laikā esmu bijis arī uz pieņemšanām pie vairākiem Alūksnes novada domes deputātiem, lai klāstītu savu problēmu un meklētu palīdzību. Šoruden nolēmu aiziet uz deputātes Janas Zilkalnes pieņemšanu. Kopā aizbraucām uz uzņēmumu – prieks, ka šī deputāte strādā tautas labā. Secināju, ka nesen uzņēmumā ir mainījušies darbinieki – tagad tur Alūksnes birojā strādā citi cilvēki, saprotoši, izjutu pretimnākšanu un likumu ievērošanu. Beidzot esmu panācis, ka ar mani “Pilsētvides serviss” noslēdza līgumu, kurā noteikts minimālais sadzīves atkritumu izvešanas biežums pēc pieteikuma, kad sadzīves atkritumu maiss būs pilns. Šo līgumu noslēdzām šoruden,” stāsta O. Bērziņš.

Pusotrs gads pacietības

Alūksnietis uzsver - beidzot vairs netiks ierobežota viņa rīcība. “Izvešanas biežumu nav tiesības noteikt kā obligātu un iedzīvotājiem piemērot, bet daudzi Alūksnes novada iedzīvotāji šādus līgumus parakstīja. To, ko es vēlos, esmu beidzot sasniedzis. Tiesa, tas man attiecībā pret “Pilsētvides servisu” prasīja pusotru gadu  laika, pacietības, apņēmības, visu laiku to risinot, par to atgādinot, meklējot un jautājot,” saka O. Bērziņš.
Skaidrot situāciju aicinājām arī SIA “Pilsētvides serviss”, bet līdz raksta publicēšanai atbildi vēl nebijām saņēmuši.


Kategorijas